Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Radioens musikkpoliti

TRONDHEIM (Dagbladet): Denne gjengen bestemmer hvilke plater du får høre på NRK P1 - radiokanalens musikkpoliti. Etter at de har gjort sine vurderinger, passerer nye sanger nåløyet og havner i et radioapparat nær deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

A-lista er en samling låter som skal spilles oftest i P1, og som dermed har store muligheter til å havne høyt oppe på radiohit-lista, «Hit40.no», som trykkes i Dagbladet hver tirsdag.

Låtene på A-lista blir spilt på radio 10- 12 ganger per uke. Mens låter på B-lista blir spilt to til tre ganger ukentlig.

- Etter at Dagbladet begynte å trykke radiolista, har vi registrert større pågang fra plateselskapene. Det synes viktigere for dem å bli spilt på radio, sier Per Ole Hagen, musikksjef i P1.

Dommen faller

Dagbladet var med på møtet i radiostudio på Tyholt i Trondheim der avgjørelsen ble tatt om hvilke artister som skulle inn på A-lista. Elleve nye sanger ble vurdert. Antallet varierer sterkt fra uke til uke. Årlig utgis cirka 2500 CD-er i Norge.

«Musikkpolitiet» diskuterte om Kari Bremnes, Tor Endresen, Smurfene, U2, Nanci Griffith, Flava To da Bone, Thomas Ledin, Bruce Cockburn, Freedy Johnston, Whitney Houston og René Andersen er noe å spille for P1s lyttere.

Her er noen av vurderingene som ble gjort:

Kari Bremnes: - «Rose» er en fin oversettelse av Bette Midlers klassiker «The Rose». Når Bremnes kommer med ny plate, må hun spilles på P1, men denne er for mørk og tøff til å bli spilt i Nitimen.

U2: - Hadde noen andre enn U2 laget denne låta, «Playboy Mansion», ville vi ikke vurdert den i det hele tatt. Litt kjedelig og for hipp og moderne for P1, som har sin målgruppe fra 30 år og oppover.

Tor Endresen: - «San Francisco» er klisjéfylt. Endresen har laget bedre låter. Men den må med likevel - enkelt og greit fordi den vant den norske Grand Prix-finalen.

Smurfene: - Men dette er jo en barneplate. Derfor kommer den ikke med på lista.

Datastyrt

Det spilles også mange plater på radio som ikke står på A- eller B-lista. Disse er registrert i dataprogrammet «Selector». Programmet legger melodiene inn på P1s sendeskjema slik at de blir spilt etter et bestemt prioriteringsmønster. Dataprogrammet styrer musikken inn til de programmene der de passer best - etter kriterier som musikksjanger, stemning, tempo, røffhet/mykhet, norsk/utenlandsk, moderne/tradisjonell og kvinnelig/mannlig artist.

- Datasystemet kommer opp med et forslag til hvilke låter som kan spilles. Så gjør vi endringer etter eget skjønn, sier Per Ole Hagen.