Radioframstøt

SAMMEN MOT KINA: Verken Richard Gere eller Erik Bye bekymrer seg et sekund over sinte kinesiske reaksjoner på deres radioframstøt mot Tibet. Foto: RUNE HERSVIK Nå går tungvekterne Richard Gere og Erik Bye sammen ut mot Kinas undertrykking av det tibetanske folk. Gjennom organisasjonen Worldview arbeider de for at kampen for menneskerettigheter skal stå sentralt i kraftige radiosendinger til de undertrykte menneskene på verdens tak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erik Bye, som nå er engasjert av Worldview, og Rune Hersvik, som er generalsekretær for Worldview Rights Norge, er akkurat tilbake fra USA, hvor de har diskutert planene for et omfattende norsk-amerikansk samarbeid for å øke radiosendingene til Asia, spesielt til Tibet og Burma, både i frekvenser og styrke.

- Jeg er stolt av å gi min fulle støtte til deres virksomhet i Tibet og andre undertrykte land og kulturer , sa Richard Gere til Erik Bye og Rune Hersvik da de møttes i New York.

Gere, som selv er buddhist, har i mange år kjempet for tibetanernes sak. Han har nå engasjert seg aktivt for Worldview International og radiosendingene til Tibet.

Ikke glemt

- Tibetanerne har et sterkt behov for signaler utenfra som viser at den øvrige verden ikke har glemt dem, er budskapet fra Gere, et budskap de to nordmennene ikke har noen problemer med å slutte seg til.

Turen til USA kom i stand etter invitasjon fra USAs FN-ambassadør, Madelaine Albright, som ser den utviklingen de to nordmennene og deres organisasjon nå går i bresjen for, som et viktig håndslag for utbredelse av og respekt for menneskerettighetene.

Norsk komité

Radiosendinger til Tibet er allerede i gang fra stasjonen Voice of Tibet, som kom i stand etter initiativ fra Den norske Tibetkomiteen og med støtte fra HUMAK, de norske juriststudentenes årlige humanitære innsamling.

Norge er også basen for Democratic Voice of Burma, som sender fra kortbølgestasjonen på Kvitsøy. Signalene herfra er imidlertid svake og tidvis vanskelige å fange opp for burmeserne som lever under militærregimets åk.

Sterkere virkning

Et resultat av videre besøk i Washington D.C. vil bli langt sterkere sendinger og tilsvarende bedrede mottakerforhold. Dette skal skje gjennom stasjonen Asia Pacific Network, som får ti millioner dollar i året av den amerikanske regjering. Det kan også bli aktuelt å sende programmene til Burma gjennom dette langt mer avanserte systemet.

Burma og opposisjonsleder Aung San Suu Kyi sto også på dagsordenen i den amerikanske hovedstaden, der de to nordmennene møtte kongressmedlemmer som arbeider aktivt for å øke presset på militærjuntaen. Akkurat nå kommer det oppmuntrende signaler fra flere hold om lokalsamfunn og firma som går til boikott av Burma. Også den amerikanske regjering har begynt å rasle med boikottvåpenet.