STEMT FRAM: 100 musikere har kåret de 100 beste norske albumene. «Fairytales» med Radka Toneff og Steve Dobrogosz fra 1982 til topps. Foto: Dagbladet arkiv.
STEMT FRAM: 100 musikere har kåret de 100 beste norske albumene. «Fairytales» med Radka Toneff og Steve Dobrogosz fra 1982 til topps. Foto: Dagbladet arkiv.Vis mer

Radka lagde Norges beste plate

100 norske musikere kåret de 100 beste norske albumene gjennom tidene, og Radka Toneff og Steve Dobrogosz gikk til topps.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når 100 norske musikere skulle kåre de 100 beste norske albumene gjennom tidene, gikk albumet «Fairytales» med Radka Toneff og Steve Dobrogosz fra 1982 til topps. - Seieren er ikke helt overraskende. Radka er typisk musikernes musiker - deres favoritt. Derfor er det logisk at «Fairytales» gjør det godt på en slik liste. Dette er en plate som veldig mange artister har et forhold til, sier Fredrik Wandrup.

Inspirert Forfatteren og journalisten har skrevet om utgivelsen i bokserien som følger Morgenbladets kåring.

Der viser han hvordan «påfallende mange» fremtredende norske, kvinnelige vokalister har sin egen historie å fortelle om hvordan Radka Toneffs sang kom til å få en egen betydning for deres karriere. - De har lyttet intenst til Radkas stemme - og er blitt inspirert, sier Wandrup, som selv hørte jazzlegenden for første gang på Jazzklubben på Sogn studentby i 1976 Fra Silje Nergaard, som falt for henne som 16-åring og skrev hyllestsangen «Til Radka», Mari Boine som gjendiktet en av platens sanger, «The Moon Is A Harsh Mistress» til samisk på sin egen debutplate - og til artister som Kari Bremnes, Kristin Asbjørnsen, Bertine Zetlitz, Live Maria Roggen, Unni Wilhelmsen, Susanna Wallumrød, Solveig Slettahjell til Ingrid Olava, som ble født i 1982 - det året da Radka Toneff (30) tok sitt eget liv. Men også mannemelankolikeren Thomas Dybdahl setter på Radkas plate hvis han vil inn i en melankolsk stemning og dyrke den.

 «Da tar det bare noen sekunder», sier han ifølge boken, som utgis på Falck forlag sammen med ditto utgivelser om de ni andre bøkene på topplisten.

- Sjelden kjemi Radka Toneff og Steve Dobrogosz, den amerikanske pianisten og komponisten som nå bor i Sverige, danket ut både a-ha, Kjøtt, Knutsen & Ludvigsen, deLillos, The Aller Værste!, Röyksopp og kvartetten Garbarek/Jarrett/Christensen/Danielsson på 10-på topplisten. - Deres duoplate la en mal for den typen plater, med sin blanding av stillferdighet og dynamikk. Det er bare de to som medvirker, noe som gjør lydbildet rent, nakent og likevel fylt med nyanser. Dobrogosz' piano veksler med Radkas vokal om å bære fram låtene. Platen ble nærmest spilt inn live i studio, som det heter, improvisert hele veien.

De brukte scenen i Grieghallen og holdt på i tre døgn.

Produsenten Arild Andersen beskriver atmosfæren som «katedralstemning», forteller Wandrup. Han intervjuet også Dobrogosz under arbeidet med boken, og Radkas samarbeidspartner forteller om den sjeldne kjemien mellom dem, der alt klaffet. - Det er sjelden at noe sånt oppstår. Jeg skulle ønske jeg kunne forstå det bedre, men det er bare uforklarlig når noe sånt oppstår. Noe lignende har jeg bare opplevd få ganger, sier Dobrogosz, som også fortalte at Radkas favoritt er den siste sangen på platen: Hans egen tonesetting av Emily Dickinson-diktet «I Read My Sentence», om å akseptere døden som noe uunngåelig.

Kultstatus Radka Toneff har fått en kultstatus med sin tragiske skjebne, men er også blitt et musikalsk ikon med sitt særegne sanglige uttrykk. Og ikke nok med det: - «Fairytales» er den første digitalt innspilte platen i Norge, kanskje i Europa, noe som gjør den til en kultplate også for hifi-nerder verden over, ifølge Wandrup. To jazzplater blant de ti beste? Wandrup mener det kan diskuteres om «Fairytales» er en jazzplate. Han forteller også at «Belonging», med Keith Jarrett, Jan Garbarek, Palle Danielsson og Jon Christensen, nærmest ble lyttet til omtrent som en «popplate» tilbake i 1974. - I mitt miljø kunne vi den nærmest utenat, sier Wandrup.

- Det er tydelig at mange musikere har et sterkt forhold til jazzplater, men det er også mange jazzmusikere med blant de hundre musikerne som stemte frem sine favoritter. Blant dem som hadde «Fairytales» på sin 10 på topp-liste, var blant andre: Sivert Høyem, Thomas Dybdahl, Bugge Wesseltoft, Lillebjørn Nilsen, Lars Beckstrøm, Kari Bremnes, Susanna Wallumrød, Hans-Peter Lindstrøm, Maria Solheim, Susanne Sundfør og Magne Furuholmen.

NTB

EVENTYRLIG: Radka Toneff og Steve Dobrogosz avbildet i mars 1982. Foto: Dagbladet arkiv.
EVENTYRLIG: Radka Toneff og Steve Dobrogosz avbildet i mars 1982. Foto: Dagbladet arkiv. Vis mer