Rådmann frifunnet - en måned etter sparken

Rana tingrett frikjenner tidligere rådmann Sigmund K. Johnsen for grov korrupsjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rana kommunes tidligere rådmann Sigmund K. Johnsen er i Rana tingrett i dag frikjent for grov korrupsjon.

Johnsen sto tiltalt for grov korrupsjon sammen med en kjent forretningsmann i Nordlands-kommunen. Begge ble onsdag frikjent, melder NRK.

Så seint som 22. mai i år ble Johnsen sparket som rådmann av kommunestyret i Rana med 22 mot 15 stemmer.

Kommunestyrets begrunnelse for oppsigelsen var sviktende omdømme og manglende tillit.

Lånte ferieleilighet Tiltalen har bakgrunn i en ferietur til Tyrkia sommeren 2010, der rådmannen og kommunens tekniske sjef fikk benytte forretningsmannens ferieleilighet i Tyrkia gratis.

Senere kjøpte rådmannen en leilighet av restauranteieren i Mo i Rana til rundt 300.000 kroner under takst. Rana kommunes kontrollutvalg gikk imot kommunestyret i saken og konkluderte med at både rådmannen og den tekniske sjefen brøt kommunens etiske regelverk.

Tre siktet Deretter ble de tre mennene siktet for grov korrupsjon av Helgeland politidistrikt. Statsadvokaten tok i januar i år tiltale mot Johnsen og forretningsmannen.

Statsadvokat Kristian Jarland argumenterte i tingretten for at forretningsmannen hadde gitt rådmannen en utilbørlig fordel, noe som omfattes av straffelovens korrupsjonsbestemmelser.

Johnsen forklarte i retten at han ikke var klar over at han kjøpte leiligheten under takst, og han mener han ikke hadde fått noen fordeler av kjøpet.

(NTB).