Mulig smittetabbe på Sverige-tur:

Rådmann meldte seg selv til politiet

- Det var antakelig ikke så lurt å handle i Töcksfors, innrømmer sjefen i Marker kommune.

- IKKE LURT Å HANDLE: Rådmann Kjell Jogerud i Marker kommune er i ti dagers smittekarantene etter en Sverige-tur i helga. Foto: Privat
- IKKE LURT Å HANDLE: Rådmann Kjell Jogerud i Marker kommune er i ti dagers smittekarantene etter en Sverige-tur i helga. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rådmannen i grensekommunen Marker i Østfold - nå Viken - har gått i 10 dagers smittekarantene etter en fritids- og handletur over til Sverige sist helg.

Samtidig har rådmann Kjell Jogerud (59) anmeldt seg selv til Øst politidistrikt for å få en politifaglig vurdering av om han har brutt smittevernbestemmelsene, melder Smaalenenes Avis.

- Jeg ser i etterkant at antakelig ikke var så lurt å handle i Töcksfors nå lørdag, sier den karanteneinnlukkede rådmannen til Dagbladet onsdag ettermiddag.

Kommunestyret i Marker med 3600 innbyggere tett på Sverige skal ha et ekstraordinært møte i løpet av onsdagen for å drøfte situasjonen som har oppstått rundt kommunens øverste administrative leder.

- Dette er en alvorlig sak, som kan være med på å ødelegge omdømmet til kommunen. Vi finner ut av hva vi skal gjøre videre når vi har fått alle fakta på bordet, sier ordfører Thomas Bye (Sp) til Smaalenene.

Han har gått gjennom rådmannens Sverige-tur med Jogerud selv.

Markers rådmann bor i tettstedet Rømskog i Markers nabokommune Aurskog-Høland.

Der holder han seg nå strengt for seg selv.

Fikk hjelp med båten

- Jeg slipper bare inn og ut katta, beskriver han selv overfor Dagbladet om den høyst beklagelige situasjonen.

Han understreker at han ikke har noe å skjule, og at det ikke var en «luretur» for å handle.

- Jeg dro lørdag i legitimt ærend over grensa for å få på land båten i Dalslandvassdraget to kilometer fra egen bolig. Det blåste kraftig, og to hyggelige karer som snakket svensk kom bort for å hjelpe. De var mellom tre til fem minutter i en til to meters avstand fra meg, forklarer Jogerud om starten på lørdagen.

Så vurderte han at det var naturlig av sikkerhetshensyn for jobb og omgivelser at han gikk i en tre dagers såkalt fritidskarantene.

- Det var på den bakgrunnen at jeg handlet mat i Töcksfors for å slippe å gå i butikker hjemme, det var antakelig ikke noen smart vurdering, sier rådmannen fire dager etter.

Mandag fortalte han om situasjonen til Markers egen kommunelege, som konkluderte med ti dagers smittekarantene.

Politiet henlegger

Det var da han anmeldte seg selv til politiet.

- Jeg fikk for øvrig tilbakemelding fra politiet nå onsdag ettermiddag om at saken allerede er henlagt.

På hjemvei lørdag testet han seg på det svensk-norske testsenteret, som ligger i hans jobbkommune Marker. Søndag fikk svar om negativ test, altså ingen registrert smitte.

- Jeg tok også en test tirsdag. Det svaret er ikke kommet onsdag ettermiddag. Og jeg skal ta nye tester fredag og mandag, sier Jogerud.

Marker kommune har bare hatt fem-eks smittetilfeller blant de 3600 fastboende hele corona-perioden tross stor trafikk over Ørje av svensker som jobbpendler til Norge - blant annet dagpendling fra et hundretall svensker som jobber i Marker eller nabokommunen Indre Østfold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer