Rådmann og økonomisjef avsatt etter Terra-skandalen

Enstemmig kommunestyre bak avgjørelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et enstemmig kommunestyre i Rana har vedtatt å avsette rådmannen og økonomisjefen i kommunen i forbindelse med Terra-saken.

Den direkte bakgrunnen for vedtaket er granskingsrapporten fra PricewaterhouseCoopers om Rana kommunes håndtering av Terra-saken.

Rapporten påpeker en rekke brudd på kommuneloven og kommunens finansreglement i forbindelse med investeringer i amerikanske høyrisikoobligasjoner.

Ifølge rapporten har rådmannen gått ut over sine fullmakter og informert kommunestyret for dårlig. Men rapporten slår også fast at administrasjonen og kommunen kan ha blitt ført bak lyset av Terra Securities.

Til etterretning

Rådmann Jan Reitehaug sier han tar vedtaket til etterretning, men han reagerer på at han ikke fikk varsel på forhånd om at hans stilling skulle vurderes av kommunestyret.

- Det fikk jeg vite da jeg satt i kommunestyremøtet i dag, sier han til NRK.

Reitehaug innrømmer likevel ansvar for den situasjonen Rana kommune har havnet i etter at over 149 millioner kroner er gått tapt i de feilslåtte investeringene.

Kommunestyret i Rana har gitt ordfører Geir Waage med bistand fra KS fullmakt til å gjennomføre drøftinger og eventuelle forhandlinger, med sikte på å avslutte arbeidsforholdene til rådmann Jan Reitehaug og økonomisjef og assisterende rådmann Kjell Pedersen.


Fornøyde politikere
Det enstemmige kommunestyret i Rana er fornøyd med at rådmannen og økonomisjefen ikke bare tar ansvar, men også konsekvensen av tapene Rana kommune er påført ved å forlate sine stillinger.

Selv om de fleste kommunepolitikerne mener Terra Securities har forledet og lurt Rana kommune til investeringene, er det likevel kommuneadministrasjonen - med rådmann og økonomisjefen i spissen - som har vist manglende kompetanse i forbindelse med investeringene.

Sammen med den politiske ledelsen i Rana kommune har de også unnlatt å bringe Terra-sakene inn for kommunestyre og formannskap, melder NRK.

(NTB)