Radovan Karadzic tatt i Serbia

Spillet er over for «Slakteren i Bosnia». Vil bli holdt ansvarlig for mange tusen drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bosniaserbernes tidligere president Radovan Karadzic, som er etterlyst for blant annet folkemord, er pågrepet i Serbia, opplyser serbiske regjeringskilder til flere internasjonale medier.

Karadzic har sammen med general Ratko Mladic vært den mest ettersøkte krigsforbryteren fra FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY). Mladic er ennå på frifot.

Detaljene rundt den lenge etterlengtede arrestasjonen av Karadzic er foreløpig ikke kjent. Ifølge radiostasjonen B92 ble pågripelsen gjort av serbiske sikkerhetstyrker, og krigsforbryteren er skal i kveld ha blitt framstilt for en dommer ved Krigsforbryterdomstolen i Beograd.

• Les FNs pressemelding om arrestasjonen her.

Sto bak Srebrenica

Den i dag 63 år gamle mannen har siden 1996 vært på flukt og ettersøkt gjennom Interpol,  tiltalt for to tilfeller av folkemord, fem punkter om forbrytelser mot menneskeheten, tre store brudd på krigens regler og for ett alvorlig brudd på Genevekonvensjonen.

Om det er riktig at Karadzic nå er i serbernes varetekt, betyr det at han vil bli stilt til ansvar for blant annet massakren i Srebrenica, der rundt 7500 menn og gutter ifølge FN ble slaktet ned av Karadzic-ledede styrker.

Det var det verste enkeltstående massedrapet i Europa siden andre verdenskrig.

Karadzic ledet de bosniske serberne under krigen fra 1992 til 1995 og skal personlig ha gitt ordre om etnisk utrenskning av muslimske bosniere og kroater.

«SLAKTEREN I BOSNIA»: Den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag er svært glade for å få muligheten til å sette denne mannen på tiltalebenken. Foto: SCANPIX
«SLAKTEREN I BOSNIA»: Den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag er svært glade for å få muligheten til å sette denne mannen på tiltalebenken. Foto: SCANPIX Vis mer

I tillegg til den ufattelige massakren i Srebrenica kostet beleiringen av Sarajevo 10 000 mennesker livet. Han er også anklaget for å ha brukt 284 av FNs soldater som menneskelige skjold.

Det har flere ganger blitt spekulert på om Karadzic har levd i skjul i Bosnia eller Serbia-Montenegro, der paramilitære tilhengere kan ha hjulpet ham med å forbli ute av søkelyset i nesten 13 år.

- En milepæl

Serge Brammertz, den nye sjefsanklageren for domstolen i Haag, sier i en pressemelding at han er glad for pågripelsen.

- Jeg ble informert om den vellykkede operasjonen for å pågripe Radovan Karadzic fra våre kolleger i Beograd. Dette er en milepæl for ofrene, som har ventet på rettferdighet i over ti år, sier han.

For halvannet år siden mente nyhetsbyrået Reuters å ha fått tilgang til telefonavlytting som viste at Karadzic oppholdt seg i Russland, noe som i februar 2007 ble benektet av russiske myndigheter.

USA alene har tidligre utlovet en dusør på fem millioner dollar for opplysninger som kunne lede til Karadzics og Ratko Mladics arrestasjon.

Radovan Karadzic tatt i Serbia
<B>ÉN TATT, ÉN IGJEN:</B> Karadzics general Ratko Mladic, også han svært delaktig i de gruoppvekkende forbrytelsene på 1990-tallet, er ennå på frifot.