Rådvill Anne trenger tenkepause

En presset Anne Enger Lahnstein måtte seint i går kveld ta tenkepause og rådføre seg med sine regjeringskolleger etter å ha fått et entydig, krystallklart råd fra Senterpartiets fylkesledere: Si nei til veterinæravtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det signalet jeg har fått etter å ha hatt alle fylkeslederne på tråden, gjør at jeg må tenke meg om, sa Lahnstein i går.

For andre kveld på rad hadde partiledelsen i går telefonkonferanse med sine fylkesledere fra partihovedkvarteret i Kr. Augusts gt i Oslo.

Opprøret mot regjeringens påtvungede anbefaling av veterinæravtalen med EU har fått en styrke verken hun eller den øvrige partiledelsen hadde drømt om.

Men den berører partiets og kjernevelgernes innerste sjel; selvbestemmelse, grensekontroll, landbrukspolitikk.

- Vi har fått et klart råd fra partiorganisasjonen. Jeg er nødt til å områ meg litt. Det er mange timer å tenke og arbeide på. Det er heller ikke avgjort sikkert når saken eventuelt kommer.

Trussel lagt bort

Fylkeslederne hadde på forhånd truet med å innkalle til ekstraordinært landsstyremøte dersom Sp-statsrådene ikke tok dissens. Landsstyret fattet et klart nei-vedtak på sitt møte i mars i år, og fylkeslederne forventer at de tillitsvalgte, også regjeringsmedlemmene, holder seg til partiets vedtak.

- Jeg fikk et klart råd om at man ikke ønsker at vi er med på denne avtalen. Men jeg måtte samtidig gjøre det klart at det å sitte i regjering innebærer at man må akseptere en avtale som alle vet at vi er imot, hvis et stortingsflertall pålegger oss det.

Forplikter

Sp-lederen viser til at Stortinget 18. juni 1997 vedtok veterinæravtalen.

- Vi visste om det før vi gikk i regjering. Det forplikter. Derfor er denne saken et stort dilemma, sier Lahnstein. Hun forsikrer at ingen av fylkeslederne har gitt uttrykk for at Sp bør trekke seg fra regjeringen.

Etter planen skal regjeringen i dag både ha regjeringskonferanse og statsråd på Slottet. Resultatet kan bli at seks Sp-statsråder tar dissens.