Rådyr hundejakt

I morgen starter tidenes «ulvejakt», eller snarere hundejakt, på de fire ulvehybridene i Østfold. Jakta kan komme til å koste mange hundre tusen kroner. Ved hjelp av ti mann, helikopter og alle tenkelige hjelpemidler, skal dyra avlives.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktoratet for naturforvaltning (DN) har gitt seg selv frist til 14. april for å felle de fire hybridene uten samtidig å felle ulvemoren deres og hennes nye ulvepartner.

Ingen ønsker i dag å snakke om de totale kostnadene. DN og Fylkesmannen har allerede brukt hundretusener av kroner på ulvehundene.

Fylkesmannen i Østfold, som har fått det blodige oppdraget, får tilbakebetalt hver krone, opplyste DN-direktør Stein Lier-Hansen i går.

Ikke livets rett

Allerede i forrige uke ble det klart at genetiske analyser av de fire omstridte dyra pekte mot at de sannsynligvis ikke er «ekte» representanter for den sør-skandinaviske ulvestammen.

Både Miljøverndepartementet og DN mener det er av største betydning å fjerne slike urene elementer fra norsk fauna.

Ikke spurt

Flere reagerer nå på at vårt fremste ulveforskermiljø verken er blitt spurt til råds i saken eller bedt om å hjelpe til for å få gjennomført jakta så effektivt som mulig. Ulveekspert Petter Wabakken ved Høyskolen i Hedmark har bare de siste to- tre dagene klart å merke hele seks ulver på norsk og svensk side, flere av dem er dyr fra den såkalte Aurskog-flokken med tilknytning til Akershus.

- Jeg stiller gjerne opp dersom jeg blir spurt. Jeg har skrevet til DN og rådet dem til å bruke de best kvalifiserte folkene, ikke minst til den delen av jobben som går ut på peiling, sporing og smyging. Jeg har ikke hørt noe fra dem ennå, sier Wabakken til Dagbladet.