Rådyre lån

Helseminister Dagfinn Høybråten legger opp til at Helse-Norge kan ta opp lån for inntil 4,5 milliarder kroner neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Renta for «kassakredittene» til helseforetakene er i overkant av sju prosent. Med inntil 4,5 milliarder i lån, vil sykehusenes økonomiske hodepine dermed øke kraftig de neste åra.

Bare i 2002 vil underskuddet i statens sykehus bli på minst 3,2 milliarder kroner.

I løpet av 2003 og 2004 skal driften i balanse, og underskuddet for i år betales.

- I 2003 er det foreslått at helseforetakene samlet kan ta opp driftskreditt for inntil 4,5 milliarder kroner, opplyser direktør Atle Brynestad i Helsedepartementet.

- Må låne

I helseforetakene arbeides det nå på høygir med neste års budsjett. Manglende penger over statsbudsjettet gjør at de ser seg nødt til å ta opp milliardlån.

- I 2003 kan vi ta opp driftskreditt på inntil 500 millioner kroner. Vi blir nødt til å trekke ut midler herfra, hvor mye vet vi ennå ikke, sier økonomidirektør Jan Morten Søraker i Helse Midt-Norge.

- Ingen god løsning. Vi får rentekostnader som gjør at vi må spare inn på andre områder. Vi kjemper for at det igjen ikke skal gå ut over pasientene, sier Søraker.

På samme måte «kamufleres» dårlig økonomi og manglende bevilgninger i de andre helseforetakene.

Helse Nord har fått innvilget en driftskreditt på inntil 200 millioner kroner neste år.

- Ikke tilfreds

- Vi vet ennå ikke hvor mye av den vi må bruke, sier informasjonssjef Kristian Fangol.

Helse Sør har en driftskreditt for neste år på 700 millioner kroner.

- Vi trenger pengene for å opprettholde tjenestetilbudet. Jeg er ikke tilfreds med situasjonen, sier økonomidirektør Tom Bakkehaug.

Helse Vest budsjetterer foreløpig med en driftskreditt for neste år på 540 millioner kroner. I år regner de med å klare seg uten.

Styreleder Siri Hatlen i Helse Øst sier:

- Vi legger til grunn at vi vil måtte trekke på driftskreditten til neste år. Seinere i måneden har vi oversikt over beløpet vi må låne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer