Rådyre mobilsamtaler

Nå som annenhver nordmann har egen mobiltelefon, er følgende scenario høyst tenkelig: Du sitter på en strand i Syden og venter på poden, som løp av sted for å kjøpe is for en halvtime siden. - Hvor blir han av, jeg ringer ham på mobilen, tenker du. Det kan bli en dyr opplevelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gutten kan være hundre meter unna. Men en slik samtale mellom to norske mobiltelefoner i utlandet, tar likevel den lange veien fra playaen og nord til Norge og tilbake igjen til iskremboden på strandpromenaden.

Slikt koster, fordi både den som ringer og den som blir oppringt betaler, henholdsvis for samtale hjem til Norge og fra Norge til utlandet. Avhengig av land og operatør kan dette komme opp i en minuttpris på 15-20 kroner.

Koster ekstra

Det koster også ekstra når noen ringer hjemmefra til din mobiltelefon i utlandet. Når du ringer med mobiltelefon i Norge, betaler du hele forbindelsen selv. Men når noen ringer hjemmefra til din norske mobiltelefon i utlandet, er det du som mottaker som betaler det forbindelsen med utlandet koster, mens den som ringer deg betaler for en vanlig innenlands samtale.

Det samme skjer når du viderekobler din hjemmetelefon til din mobiltelefon. Derfor kan det bli dyrt å gå rundt med mobiltelefonen påslått hele tiden. Telenors Mobilsvar eller NetComs Personsvar-tjeneste kan spare deg penger. Å ringe Mobilsvar/Personsvar koster det samme som en vanlig mobilsamtale hjem.

Velg pris

Norske mobiloperatører har ingen nett i utlandet, men har brukeravtaler med slike operatører i de fleste land. Din mobiltelefon vil til enhver tid peile inn det selskapet som har sendestasjon nærmest deg, men det er dermed ikke sikkert at dette har de laveste prisene.

Har du GSM-telefon kan du selv velge operatør (sjekk mobiltelefonens bruksanvisning), og det kan lønne seg hvis du skal ringe hjem. Prisene kan du sjekke før du drar på din hjemlige mobiloperatørs nettsteder (NetCom: www.netcom.no/priser/utland.cfm, eller Telenor: http://nomade.telenor.no/Kundesenter/Roaming.asp).

Store utslag

Disse oversiktene viser at prisene kan variere ganske mye. I Sverige er for eksempel Comviq klart billigere enn Telia, både for Telenor og NetCom-kunder. I Danmark er Sonofon 75 prosent dyrere enn TeleDanmark og Telia.

I enkelte land, som Tyskland, er minuttprisen på kveldstid halvparten av prisen på dagtid, men bare for NetCom-kunder, viser en oversikt i forbrukertjenesten DinSide på internett (www.dinside.no).

Skal du ringe et nummer i det landet du befinner deg vil samtaleprisene neppe variere så mye. Da bruker du bare vertoperatørens nett - her kan dekningen variere fra sted til sted - og blir fakturert av din hjemlige mobiloperatør.

Bruk SMS!

Et alternativ som norske ungdommer er storbrukere av, men som få voksne er oppmerksomme på, er SMS («Short Message Service»), de korte tekstmeldingene som man kan skrive med mobiltelefonens bokstavtaster.

Her til lands koster det kr. 1.50 å sende SMS, som kan inneholde opp til 160 tegn. Prisene på SMS varierer en del i utlandet, fra 63 øre hos Mannesmann i Tyskland til 6-7 kroner hos enkelte andre operatører.

De fleste operatørene i «Syden»-landene Italia, Hellas, Frankrike og Spania tar fra litt over en krone til nærmere 3 kroner for en SMS-melding, som vel og merke alle steder er gratis å motta.

Har du tilgang til internett, kan du sende SMS gratis til hvilken som helst mobiltelefon fra dette nettstedet: http://www.mtnsms.com/sms.asp.

(NTB-Bjørn Veseth)