Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rådyre røykere

Hver røyker koster samfunnet 830.000 kroner mer i løpet av livet enn folk som aldri har røyka. Det viser en fersk, svensk undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En som røyker lever i gjennomsnitt fire år kortere enn de som aldri har røyka, sier Louise Roberts til Vårt Land. Hun og professor Bjørn Lindgren står bak undersøkelsen, som er foretatt ved Senter for helseøkonomi ved Universitetet i Lund, på oppdrag av Folkhälsinstitutet i Sverige.

Professor Lindgren ønsker en debatt om hvorvidt røykere bør betale mer til trygdekassa enn ikke-røykere, nettopp fordi de blant annet fordi de trenger mer hjelp av helsevesenet.

830.000 kroner er tallet forskerne kom fram til etter at skatt og tobaksavgift er trukket fra. At røykerne gjennomsnittlig lever fire år kortere enn ikke-røykere er det også tatt hensyn til.

Det er ikke foretatt noen liknende undersøkelse i Norge, men forsker Knut Ringen har foretatt kalyler på hvor mye tobakksrøyking koster i sykehusutgifter, nemlig 2,3 milliarder kroner.

I følge direktør Kari Huseby i Statens Tobakkskaderåd, er de norske summene antakelig høyere enn de svenske. Nordmenn røyker nemlig mer. Og kvinnelige røykere koster mer enn de mannlige, faktisk nær dobbelt så mye, skriver avisa.

Hele Norges coronakart