Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rådyre røykere

Hver røyker koster samfunnet 830.000 kroner mer i løpet av livet enn folk som aldri har røyka. Det viser en fersk, svensk undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De høye tobakksavgiftene dekker altså ikke alle ekstra kostnader røykerne påfører andre skattebetalere, skriver Vårt Land.

- En som røyker lever i gjennomsnitt fire år kortere enn de som aldri har røyka, sier Louise Roberts til avisa. Hun og professor Bjørn Lindgren står bak undersøkelsen, som er foretatt ved Senter for helseøkonomi ved Universitetet i Lund, på oppdrag av Folkhälsinstitutet i Sverige.

Professor Lindgren ønsker en debatt om hvorvidt røykere bør betale mer til trygdekassa enn ikke-røykere.

I følge direktør Kari Huseby i Statens Tobakkskaderåd, er de norske summene antakelig enda høyere. Nordmenn røyker nemlig mer enn svenskene. Og kvinnelige røykere koster mer enn de mannlige, faktisk nær dobbelt så mye, skriver Vårt Land.

Tallene forskerne er kommet frem til, er etter alle skatter og avgifter. At røykerne gjennomsnittlig lever kortere enn ikke-røykende, er også innbakt i kostnadsoverslaget.

Det er ikke foretatt noen liknende undersøkelse i Norge, men forsker Knut Ringen har foretatt kalyler på hvor mye tobakksrøyking koster i sykehusutgifter, nemlig 2,3 milliarder kroner.

Hele Norges coronakart