Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rådyrt å bruke mobiltelefon i utlandet

Tar du med deg mobiltelefonen til utlandet i ferien, kan det koste deg dyrt både å ringe og å motta samtaler. Du må selv betale for alle innkomne samtaler fra Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norge er et av de billigste land i verden på mobiltelefontrafikk. Derfor vil det som regel være dyrere å ringe i utlandet, både lokalt og ut av landet. Å ringe hjem til Norge koster fra ca. fem kroner til over 20 kroner minuttet, sier informasjonssjef Per Engh Halvorsen i Telenor Mobil.

Vær forsiktig

Sitter du på stranda på Kreta og ringer hjem til familien i Norge, koster det deg kr. 10,55 pr. minutt. Ringer noen til deg, fra Norge, må du også betale - men det blir likevel billigere: To kroner minuttet til Hellas.

Ferierer du i Danmark, koster det kr. 6,38 pr. minutt å ringe hjem. Mens du betaler 98 øre minuttet for innkomne samtaler fra Norge.

Grunnen til at du må betale for innkomne samtaler i utlandet, er at de hjemme ikke skal bli eksponert for en dyr utenlandssamtale de ikke er forberedt på.

De som ringer deg betaler bare for en vanlig innenrikssamtale, mens du betaler fra norskegrensa. Kostnadene vil variere ut fra hvilken internasjonal takstsone du befinner deg i. Operatørenes kundeservice gir opplysninger om priser.

- Vårt råd er å vise forsiktighet ved bruk av mobiltelefonen i utlandet. Før du reiser er det lurt å viderekople samtalene dine til mobilsvar. Da kan du selv spille av meldingene når det passer deg, og kontrollere utgiftene, sier Halvorsen.

Høysesong

Sommeren er høysesong for bruk og salg av mobiltelefoner. I gjennomsnitt disponerer hver tredje nordmann en mobiltelefon, og vi har dermed den største mobiltelefontettheten i verden.

Markedet deles mellom Telenor Mobil og NetCom, med Telenor som den ledende operatøren. De har over en million abonnenter, hvorav 600 000 på GSM.

- Sommeren er krevende for mobiltelefonoperatørene, fordi abonnentene flokker seg sammen og trafikkmønsteret endrer seg. Kapasiteten på typiske feriesteder må utvides. Dette gjøres blant annet ved at vi flytter radioutstyr fra lite trafikkerte steder på fjellet til områder ved sjøen, sier Halvorsen.