Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rådyrt og fullt

Et besøk på et hot lutefisksted før jul koster deg skjorta. Pågangen er så stor at restaurantene kan ta nesten hva de vil for maten og tilbehøret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedstadens kjente og populære lutefiskrestauranter har vært fullbooket i lang tid, og store selskaper må nok legge utekvelden til neste høst for å ha en sjanse.

Men noen avbestiller, og et bord for to eller tre kan du fortsatt få på kort varsel.

Kostbar moro

Men du må regne med at en slik kveld gjør et godt innhogg i lommeboka. Prisene for pinnekjøtt og lutefisk ligger oppunder 400 kroner per person - langt over det du ellers betaler for kjøtt- og fiskerettene på de samme restaurantene. Så får du til gjengjeld spise så mye du orker.

Med et par øl og akevitt i tillegg, koster gildet omkring 600 kroner - før du er kommet til kaffen og konjakken. For ikke å snakke om at det går noen hundrelapper til taxien hjem.

For den prisen kan du faktisk få et julebordscruise på danskebåten, med lugar og reise på kjøpet!

Like priser

Prisnivået i hovedstaden ligger ganske likt blant de mest kjente stedene, og det er helt bevisst.

- Vi prøver å legge oss på omtrent det samme som de andre. Årets lutefisk er litt dyrere enn i fjor, med en økning fra 365 til 380 kroner. Men vi må kompensere litt for røykelovtapet, sier daglig leder Belinda Orten ved Håndverkeren Restaurant. De andre bekrefter en tilsvarende prisoppgang fra i fjor.

Noen rimelige

Hvorfor julematen skal være så mye dyrere enn andre retter med langt dyrere råvarer, er det ikke mulig å få noe godt svar på. Det har blitt en slags juletradisjon, det også.
Prisene er litt mer moderate i andre norske byer.

Oslofolk sparer en femtilapp på å reise til Bergen for å spise lutefisk, mens det er ca. 100 kroner billigere i Tromsø. Pinnekjøtt og juletallerken er også betraktelig billigere i de andre byene.

Går du utenom de hotteste stedene i Oslo, får du også mer budsjettvennlige priser. På tradisjonsrike og «brune» Schrøder på St. Hanshaugen ligger matprisene en hundrelapp lavere enn i sentrum. Drikke er også mye billigere.

Lutefiskens popularitet er på stigende kurs. I løpet av 79 dager i fjor fortærte 8222 lutefiskelskere 12 tonn lutefisk på Theatercaféen, i hjertet av hovedstaden.

16 tonn

I år har den ærverdige caféen tinget hele 16 tonn av den erketradisjonelle fisken.

Flere av restaurantene Dagbladet har snakket med, har lutefisk på menyen også i januar.

<B>FAST I LUTEFISKEN:</B> Førjulstida starter med lutefisk på Gamle Raadhus for vennegjengen fra Oslo. Fra venstre: Anne Kathrine Sand, Frode Kristensen, Hanne Walstad og Gro Dedekam.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media