Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Råere kapitalister

Stein Stugu og Rolf Utgård er tillitsvalgte i Orkla og Kværner og frykter Kjell Inge Røkke, Christen Sveaas og Stein Erik Hagen, som de oppfatter som Norges fremste representanter for en ny type brutale og rå kapitalister som er i ferd med å dominere norsk næringsliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frykten skyldes ikke at Røkke & Co. har penger og makt, men at de bruker private nettverk og taushet som våpen i kampen om Norges største selskaper - Orkla og Kværner.

Topp tillitsmenn

Uggu og Utgård er snart de to eneste som har topp tillit i norsk næringslivs førstedivisjon. Men så er de også topptillitsmenn, hovedtillitsvalgte og styremedlemmer i Norges største privateide konserner: Orkla og Kværner. Sammen med titusenvis av ansatte har de skapt enorme verdier i «sine» selskaper, i motsetning til herrene som nå kjøper aksjer i bøtter og spann for å overta styringen.

- En Røkke, en Sveaas og en Hagen er jo ikke underlagt noen form for demokratisk kontroll. Ikke fordi de er upåvirkelige av det som foregår rundt dem, men fordi de ikke trenger å rette seg etter andre interesser enn sine egne, sier Orklas Stein Stugu.

- Røkke kjeftet meg huden full fordi jeg blandet meg inn i eierforholdene i Kværner. Jeg måtte minne ham på at føydaltida var over i Norge, sier Utgård.

- Bekymringsfullt

Hver eneste dag de siste ukene har folk flest latt seg overraske av stadig nye avsløringer i det brutale maktspillet omkring Orkla og Kværner. Styreleder Åge Korsvold får milliongave av jaktkameraten Rimi-Hagen, millioner av aksjer skifter eier uten at noen vet hvem den reelle eieren er. Røkke truer konsernsjefen i Kværner offentlig, men nekter å avsløre sine hensikter. Og Sveaas satser noen av sine nytjente milliarder på å overta styringen i Orkla - også han uten å si hvorfor.

- Hva mener du om Christen Sveaas, Stein Stugu?

- Haha. Jeg har foreløpig bare vært på ett styremøte med ham. Vi får se hva fyren gjør og vil. Men at han er en dyktig spekulant, er det jo ingen tvil om. Både han, Røkke og Rimi-Hagen disponerer enorm kapital som ingen andre enn dem selv vet hva de vil bruke til. Det er bekymringsfullt.

- Er dere redde?

- Jeg er vel ikke redd. Men jeg misliker situasjonen. Jeg har vanskelig for å forholde meg til en person som Røkke, som har så stor makt og også viser stor vilje til å utnytte makta. Han forstyrrer hele maktbalansen i et system hvor også de ansatte og samfunnet tradisjonelt har hatt muligheten til å nå fram med sine synspunkter, sier Utgård. Og legger til:

- Det irriterer meg sterkt at lojaliteten er mye større på gølvet, enn på toppen.

- Frykt er noe nytt

- I dag styres altfor mye av nettverk som ikke er synlig for menigmann. Man kan risikere å møte «fiender» i en hvilken som helst sammenheng. Mange frykter at det man sier kommer fram til motparten - det er som i det gamle sovjetsystemet, sier Utgård.

Tidligere på dagen hadde han besøk av en sveitsisk journalist som laget en story på Røkke, men som ikke fikk noen topper i næringslivet til å si ett kontroversielt ord av frykt for Røkkes reaksjon.

- Det er helt utrolig, Ingen vil snakke om Røkke! En av Norges mektigste menn! Frykt er noe nytt. En ny generasjon råere og mer brutale folk fører an i næringslivet, sier Utgård.

Men verken han eller Stugu virker særlig tynget av frykt for Røkkes eventuelle hevn. De er skuffet over regjeringens og LOs passivitet.

- Her er det ikke snakk om lovfortolkninger, men om hvilket samfunn vi er på vei inn i, og hvilket samfunn LO og regjeringen vil ha. Det kreves en sterk vilje til å sette allmenne, samfunnsmessige hensyn først.

MOT STRØMMEN:</B> Med bakgrunn i Akp (m-l) og røtter i RV slåss Rolf Utgård (t.v) og Stein Stugu for titusenvis av ansatte i Orkla og Kværner- mot milliardærene som vil overta styringen i to av Norges største privateide selskaper.