ATTENTAT? I over femti år er det blitt spekulert om flyulykken var et attentat mot FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld og resten av delegasjonen som døde i ulykken. Flyet styrtet i Nord-Rhodesia, landet som i dag heter Zambia, i 1961. Foto: NTB Scanpix
ATTENTAT? I over femti år er det blitt spekulert om flyulykken var et attentat mot FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld og resten av delegasjonen som døde i ulykken. Flyet styrtet i Nord-Rhodesia, landet som i dag heter Zambia, i 1961. Foto: NTB ScanpixVis mer

Dag Hammarskjölds død:

- RAF-veteran innrømmet drap på FN-sjef

I over femti år er det blitt spekulert om flyulykken der FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld døde var et attentat.

Det er over femti år siden FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld døde etter et flykrasj i Nord-Rhodesia, landet som i dag heter Zambia.

Den offisielle granskingen av flyulykken konkluderte med at flyet Hammarskjöld satt i kom inn for landing i for lav høyde og krasjet i et flammehav.

Men både på flyskroget og på flere av passasjerene ble det funnet skuddskader.

Dette ble forklart med at Hammarskjöld hadde med seg livvakter og at deres ammunisjon hadde eksplodert i flammene, men siden ulykken har flere kommet med mistanker om at dette ikke har vært hele historien.

MYSTISK DØD: Den svenske toppdiplomaten Dag Hammarskjöld var FNs generalsekretær fra 1953 fram til han døde i flyulykken i Sør-Afrika i 1961. Foto: NTB Scanpix
MYSTISK DØD: Den svenske toppdiplomaten Dag Hammarskjöld var FNs generalsekretær fra 1953 fram til han døde i flyulykken i Sør-Afrika i 1961. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nå kaster dokumentaren «Cold Case Hammarskjöld» nytt lys over det mystiske flykrasjet. Ifølge The Guardian retter dokumentaren søkelyset mot en av Storbritannias avdøde flyveteraner. Dokumentaren hevder å ha flere bevis for at RAF-veteranen, Jan van Risseghem kan knyttes til Hammarskjölds død.

Skal ha betrodd seg til en venn

Jan van Risseghem er også tidligere blitt navngitt som en mulig gjerningsmann, men er, ifølge avisa, tidligere blitt beskrevet som en belgisk pilot. The Observer, The Guardians søndagsavis, avslører nå at piloten også hadde tette bånd til Storbritannia. Hans mor og kone var britisk. I tillegg tjente han i RAF, Storbritannias kongelige flyvåpen, under andre verdenskrig.

I 1961 befant Jan van Risseghem seg i Kongo. Han skal ha fløyet for opprørske separatister som hadde erklært uavhengighet for Katanga. Ifølge dokumentaren ble han beordret til å skyte ned flyet med Hammarskjöld. Delegasjonen på flyet var på en hemmelig midnattsreise med mål om forhandle fram fred.

I Coldcase-dokumentaren, som vises under Sundance filmfestival om to uker, har filmskaperne blant annet funnet en venn av Van Risseghem, som hevder at piloten selv har kommet med betroelser om at han hadde skutt ned FN-flyet. I dokumentaren kommer det også vitnemål som undergraver pilotens alibi natta som ulykken skjedde.

Etterforsket i over 50 år

Mer enn et halvt århundre etter ulykken etterforsker FN fortsatt hva som skjedde da femten personer ble drept i flyulykken 18. september 1961.

Ifølge The Guardian ble RAF-veteranen tidlig utpekt som mistenkt da nyhetene om Hammarkjölds død ble kjent. I et tidligere hemmeligstemplet dokument, som nå er offentliggjort, kommer det fram at USAs ambassadør i Kongo pekte ut van Risseghem som delaktig i hendelsen.

ULYKKE: 15 personer døde i flyulykken som var på en hemmelig nattflyvning i Zimbabwe. Foto: NTB Scanpix
ULYKKE: 15 personer døde i flyulykken som var på en hemmelig nattflyvning i Zimbabwe. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Også en annen av pilotens venner, Pierre Coppens, forteller nå at Van Risseghem i 1965 fortalte at han hadde deltatt i angrepet på flyet, men at han ikke visste hvem som var om bord.

Van Risseghem døde i 2007. Hans enke og niese sier til The Guardian at han aldri har vært involvert i angrepet. Van Risseghem ble aldri holdt ansvarlig av myndighetene eller intervjuet av journalister om det som skulle ha skjedd, men han skal ha fulgt nyheter om flyulykken tett.

I et intervju med historiker Leif Hellström i 1990-åra diskuterte han detaljer rundt ulykken. Han understreket da at han ikke befant seg i Sør-Afrika da ulykken skjedde. Ifølge Van Risseghem var historiene om at det hadde vært et angrep «eventyrfortellinger».

Sjokkerte verden

Den mystiske flyulykken sjokkerte en hel verden og siden da har det vært teorier knyttet til om dødsfallet var en ulykke, eller om mektige storpolitiske interesser eller næringsinteresser var involvert i den svenske toppdiplomatens død.

I 2017 konkluderte en FN-rapport med at det er «sannsynlig» at flyet ble angrepet.

«Basert på totaliteten av den informasjonen vi nå har, virker det sannsynlig at et ytre angrep eller trussel har forårsaket flykrasjet», heter det i en oppsummering nyhetsbyrået AFP har sett.

Funnene ble presentert for FNs generalsekretær António Guterres i august samme år.

Ifølge oppsummeringen kan flyet, som var registrert som SE-BDY, ha blitt styrtet som følge av angrepet, eller ved at det førte til at pilotene ble distrahert.

Tanzanias høyesterettsjustitiarius Mohamed Chande Othman, som ble utnevnt til å lede etterforskningen av FNs generalsekretær António Guterres, peker på de «store deler av bevisene fra øyenvitner som observerte mer enn et fly i lufta, at det andre flyet kan ha vært et jagerfly, at SE-BDY brant før det krasjet og/eller at SE-BDY ble beskutt eller på andre måter angrepet av et annet fly».

Utallige teorier

En av dem som så liket av Hammarskjöld var den norske etterretningsoffiseren Bjørn Egge som jobbet for FN. Han ble umiddelbart etter ulykken sendt til åstedet for å sikre seg den svenske toppdiplomatens dokumentmappe.

Egge har i flere intervjuer forklart at Hammarskjölds lik hadde et stort rundt sår i panna.

Det ble tatt et bilde av den døde generalsekretæren som ble lagt ved den offisielle obduksjonsrapporten, men på dette bildet var såret i panna borte.

Kripos i Norge gransket dette bildet i 2000 og konkluderte med at fotografiet er retusjert.

Denne teorien ble avvist av FN i 2013. Deres granskere fastslo da at obduksjonsrapporten og røntgenbilder av skadene ikke gir noen støtte til kulehull-påstandene, skrev ABC Nyheter.