Rafat (20) eksploderte - tok med seg sju i døden

Den palestinske unggutten Rafat Abu Diyak (20) gikk på bussen mellom Tel Aviv og Nasaret - med ei bombe under frakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I eksplosjonen som fulgte gikk åtte menneskeliv tapt og 27 personer ble skadd, mange av dem palestinere. Fire av de omkomne var israelske soldater - i denne terroraksjonen som den ytterliggående palestinske organisasjonen Islamsk hellig krig raskt har tatt på seg ansvaret for.

En av soldatene på bussen, Vadim Weinfus, fortalte seinere til israelsk radio at han fattet mistanke til mannen da det så ut som om han hadde gjemt noe innenfor frakken.

- Innen jeg fikk tid til å sette magasinet i geværet for å stanse ham, eksploderte han, forteller den overlevende soldaten.

Vil møte palestinerne

Klokka var rundt sju om morgenen da palestinske Rafat Abu Diyak (20) entret bussen i Umm al-Fahm, en av Israels såkalte arabiske byer. Diyak løste billett, satte seg bak i bussen - og utløste bomben han hadde under frakken, ifølge nyhetsbyrået AP.

USAs fredsmekler Anthony Zinni tok i går raskt kontakt både med Israels statsminister Ariel Sharon og Palestinas president Yassir Arafat for å forsikre seg om at gårsdagens terroraksjon ikke setter en stopper for den skjøre stansen i krigshandlinger mellom partene.

Israel lover at de ikke vil gjengjelde aksjonene nå, og har gått med på et møte med palestinerne.

Begge parter har gitt signaler om at en våpenhvile kan være aktuell allerede fra i dag av. Det vil imidlertid ikke skje med velsignelse fra Islamsk hellig krig:

Lederen for organisasjonen Islamsk hellig krig i Jenin, Mahmoud Tawalbi, tok på seg ansvaret for bombeattentatet med følgende ord:

«Jeg har den ære.»

Det var Tawalbi som utstyrte og sendte 20-åringen i døden, og nå lover han at fryktens dager ennå ikke er omme for israelerne.

Gråt av lykke

- Så lenge Sharon dreper palestinerne, vil vi i Islamsk hellig krig drepe israelere.

Tawalbi forteller at selvmordsbomberen gråt av lykke da han fikk høre at han ville bli den militante gruppas neste martyr.

- Han sa han ville at Israel skulle få gråte slik som palestinerne.

DRAPSMANN: Palestinske Rafat Abu Diyak (20) poserer med våpen før attentatet.
KJØRTE I DØDEN: Bomba som 20-årige Rafat Abu Diyak hadde under frakken, tok livet av ham selv og sju andre mennesker - og såret 27. Her bærer ambulansepersonell en død israeler ut av bussen.