Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rafdal: - Jeg har ren samvittighet

Tidligere Kværner-direktør Harald Rafdal har vært i medias søkelys etter at en amerikansk revisorraport stempler hans private forbruk som overdrevent under Rafdals tid som Kværner-direktør i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kværner-luksus for 18 mill. - Dagbladet

Rafdal selv hevder overfor DN at han har fulgt god moral og etikk i Kværner.

- Jeg opplever at bildet av min pengebruk er forvrengt, sier han til DN. Selv om det kan være enkelte ting som kan være uforståelige for nordmenn og amerikanske skattebetalere, har jeg forholdt meg til budsjettet og det som var normalt for tilsvarende ordninger i andre selskaper.

Rafdal avviser på det sterkeste at han har levd i sus og dus.

113 000 pluss lønn i måneden

Rafdal ble ansatt i Kvaerner Philadelphia sommeren 1998. Kvaerner Philadelphia slet med driften, og lønningene til åtte europeiske toppledere fra Kvaerner skulle dekkes av amerikanske myndigheter gjennom et non profitselskap. Nå har statsrevisor Robert P. Casey kommet med en rapport som setter søkelyset på Kværners forvaltning av amerikanske offentlige midler.

Noen av de viktigste ankepunktene mot Kvaerner Philadelphia er:

 • Kvaerner Philadelphia har unnslått viktige dokumenter
 • Sjefene har bevilget seg dyrere boliger enn det ansettelseskontrakten tar høyde for
 • Kværner-direktørene fikk dekket eiendomsskatten av arbeidsgiveren, men en av direktørene skal ha puttet pengene i egen lomme.
 • Toppsjef Harald Rafdal skal ha fått utbetalt 100.000 kroner som del av hans kones spareprogram i en trust i Singapore.

  Caseys rapport viser til at Rafdal fikk dekket 113.000 kroner i levekostnader hver måned, inkludert bolig og bil. I tillegg kom lønna. Ifølge Casey er dette forsåvidt vanlig i private selskaper. Men når det er amerikanske skattebetalere som betaler regningen, er en slik ordning uakseptabel.

  Kjenner ikke detaljene


  Kværners informasjonsdirektør Trond Andresen sier til DN at han foreløpig ikke kjenner detaljene i saken. Ifølge Andresen har Kværner ingen indikasjoner på at noe ulovlig har foregått.

  - Men dersom det rapporten beskriver er korrekt, er det forkastelig, sier han. Vi tar totalt avstand fra innkjøp som virker overdrevne. Andresen gir uttrykk for at Kværner er beredt til å dekke opp eventuelle overskridelser fra egen kasse.