TALER:- Fattigdom kan reduseres dersom jenter i utviklingsland får rett til utdanning, sier Høyres Afshan Rafiq på den internasjonale kvinnedagen 8. mars.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TALER:- Fattigdom kan reduseres dersom jenter i utviklingsland får rett til utdanning, sier Høyres Afshan Rafiq på den internasjonale kvinnedagen 8. mars. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Rafiq: - Ikke glem kvinners rett til utdanning

Oppfordring på den internasjonale kvinnedagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fattigdom kan reduseres dersom jenter i utviklingsland får rett til utdanning, sier Høyres Afshan Rafiq på den internasjonale kvinnedagen 8. mars.

- Selv om vi i Norge har kommet veldig langt når det gjelder likestilling og kvinners rettigheter, er det fortsatt en viktig kamp å kjempe for kvinner i andre deler av verden. Dem må vi ikke glemme! minner Rafiq om.

Norskpakistaneren viser til forskning som fastslår at et av de viktigste tiltakene for å fremme utvikling i et land er å utdanne jenter.

- Hever man antall utdannede jenter i et land, reduserer man fattigdom, samtidig som kvinners og jenters rettigheter styrkes, økonomisk produktivitet øker, barne- og mødredødelighet minker, det blir bedring i kosthold og helse, og ikke minst øker man sjansen for at neste generasjon også får en utdanning, sier Høyre-politikeren.

Hun sier kvinner må få muligheten til å delta på alle nivåer i samfunnet for å sikre varig utvikling.

- Utdanning og tilgang til helsetjenester er to sentrale eksempler på systematiske ulikheter som rammer kvinner. Hvis du er født som jente i et fattig land, har du alle odds mot deg: 70 prosent av barn uten skolegang er jenter, påpeker hun og viser blant annet til Pakistan der over tre millioner jenter i grunnskolealder står utenfor skolen.

I Pakistan var det nettopp Malala Yousafzais skolegang som gjorde at hun ble skutt i hodet av Taliban på skolebussen i oktober 2012. Siden den gang har 17-åringen brukt mye energi på kampen for jenters rett til skolegang, og ble i fjor historiens yngste fredsprismottaker.

- Jeg er ikke i tvil om at det å styrke kvinners utdanningsrettigheter er et første skritt for å få land varig ut av fattigdom. Det er en tradisjonell oppfatning å si at land bryter kvinnenes menneskerettigheter fordi de er fattige. Jeg mener at de er fattige fordi de bryter menneskerettigheter, sier Afshan Rafiq.

(NTB)