Rafto-pris til kinesisk samvittighetsfange

Rebiya Kadeer (58) dømt i hemmelig rettssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 58 år gamle kvinnen får prisen for sin rolle i uighurenes kamp for grunnleggende menneskerettigheter. Hun har i lang tid utmerket seg i kampen mot sosial og økonomisk marginalisering, og i 1997 etablerte hun De tusen mødres bevegelse for å fremme kvinners rettigheter og økonomiske frihet.

- Raftostiftelsen vil med denne prisen rette en kraftig appell til Kina om å føre en politikk som ivaretar sivile, økonomiske og kulturelle rettigheter for uighurene og andre minoriteter i Kina, sier styreleder i stiftelsen, Arne Liljedahl Lynngård.

I fengsel

Kadeer har kjempet en kostbar kamp for å sikre den muslimske minoritetens rettigheter. I mars 2000 ble hun dømt til åtte års fengsel etter en hemmelig rettssak hvor verken Kadeer eller hennes forsvarer fikk anledning til å uttale seg. Dommen er senere redusert med ett år og Kadeer ventes løslatt i august 2006.

- Vi er bekymret for hennes helse, og ber om at hun løslates umiddelbart og betingelsesløst, sier Liljedahl Lynngård.

58-åringen kan derfor ikke komme til Bergen for å motta prisen i november. I stedet kommer hennes 22 år gamle datter Aida Rouzi, som studerer i USA. Det gjør også Kadeers mann, som flyktet til USA i 1997 etter trusler om henrettelse.

- Kinesiske myndigheter kommer til å bli opprørt over at mamma får denne prisen. De ønsker ikke uighurenes situasjon satt på dagsordenen, sa datteren da Rafto-stiftelsen informerte henne om pristildelingen.

Muslimsk minoritet

Uighurene, som kommer fra Xinjiang-provinsen nordvest i Kina, tilhører en muslimsk minoritet av tyrkisk avstamning med eget språk. Provinsen har status som selvstyrt region, men kineserne har overtatt stadig mer av den politiske og økonomiske styringen. Raftostiftelsen rapporterer om flere dokumenterte, grove brudd på menneskerettighetene.

- Xinjiang er den eneste regionen i Kina hvor det er offentlig kjent at politiske fanger har blitt henrettet i nyere tid, forteller Liljedahl Lynngård.

Direktør Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforskning i Oslo (PRIO) tror pristildelingen er lite populær i Kina.

- Dette er en meget upopulær tildeling for myndighetene. Kina har forsøkt å få støtte i det internasjonale samfunnet for at uighurenes kamp er en del av internasjonal terrorisme og separatisme, sier Stein Tønnesson til TV 2 Nettavisen.

- Fantastisk støtte

Generalsekretær Petter Eide i Amnesty International Norge tror prisen har størst betydning for Kadeer personlig.

- Når du sitter fengslet og avstengt fra omverdenen er det fantastisk å få vite at noen bryr seg. Denne prisen er til enorm inspirasjon for henne. Samtidig blir mennesker som blir synliggjort mer beskyttet av myndighetene i etterkant, sa Eide da han fulgte pristildelingen i Bergen torsdag.

Lederen for Stortingets utenrikskomité, Thorbjørn Jagland, mener Kadeer fortjener prisen.

- Hun er en verdig prisvinner. Dette kan hjelpe til å sette søkelyset på menneskerettighetssituasjonen i Kina, sier Jagland.

Det er i år 18. gang at Thorolf Raftos minnepris deles ut. (.NTB)

(NTB)

RAFTO-PRISEN: Styreleder for Professor Thorolf Raftos minnepris, Arne Liljedahl Lynngård, kunngjorde i dag at prisen for 2004 går til Rebiya Kadeer fra uighurenes autonome region Xinjiang i Kina.