- Rafto-prisen en anerkjennelse

TRONDHEIM (Dagbladet): - Vi håper dette er begynnelsen på noe, sier Rydberg-familien til at romanifolket tildeles Rafto-prisen. Overrekkelsen skjer 1. november i Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lagt i jern

- Mens jeg gikk på skolen, lærte jeg om demokrati og likeverd. Når jeg først tok inn over meg det som har skjedd med mitt folk og mine forfedre, var det et sjokk, sier Robert Rydberg.

Han, broren Roger og faren Gustav er ildsjeler i Romani Interesse Organisasjon (RIO), og arbeider for at romanifolket skal få status som etnisk minoritet.

Formann Arnljot Strømme Svendsen i Thorolf Raftos stiftelse for menneskets rettigheter håper tildelingen fører til mer oppmerksomet om romanifolket.

- Det har ennå ikke vært tatt et ordentlig oppgjør med hvordan romanifolket er blitt behandlet her i Norge. Prisen gir anledning til dels å se inn i oss selv og dels se over landegrensene, sier Strømme Svendsen.
1. november mottar professor Jan Hancock, som er attachert ved FN som romanifolkets observatør, årets Rafto-pris. Seremonien finner sted på Den nationale scene i Bergen.