Raftopris-vinner løslatt i Bahrain

Men risikerer en langvarig fengselsdom.

MENNESKERETTSAKTIVIST:  Danske Maryam al-Khawaja, som fikk Raftoprisen i 2013 for sin kamp for menneskerettigheter, er løslatt etter 19 dager i fengsel i Bahrain. Foto: Reuters / NTB scanpix
MENNESKERETTSAKTIVIST: Danske Maryam al-Khawaja, som fikk Raftoprisen i 2013 for sin kamp for menneskerettigheter, er løslatt etter 19 dager i fengsel i Bahrain. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den danske menneskerettsaktivisten og Raftopris-vinneren Maryam al-Khawaja er løslatt i Bahrain, men risikerer en langvarig fengselsdom.

Ifølge den danske avisen Politiken ble Khawaja løslatt torsdag, men nektes utreise fra Bahrain.

27-åringen ble pågrepet på flyplassen 30. august, da hun ankom Bahrain for å besøke sin fengslede og sultestreikende far, menneskerettighetsforkjemperen Abdulhadi al-Khawaja.

Livsvarig fengsel Ifølge myndighetene i Bahrain ble hun pågrepet etter å ha angrepet en politimann på flyplassen.

Khawaja-familien bodde i Danmark i tolv år, men vendte tilbake til Bahrain i 2001.

I 2011 ble Abdulhadi al-Khawaja pågrepet og dømt til livsvarig fengsel, da myndighetene i landet slo hardt ned på demokratibevegelsen under den arabiske våren.

Krever sanksjoner En rekke medlemmer av EU-parlamentet har engasjert seg sterkt i Abdulhadi al-Khawajas sak og lagt press på Bahrain for å få ham løslatt. I forrige uke fremmet de et forslag om å innføre EU-sanksjoner mot lederne i det lille kongedømmet.

- De ansvarlige for undertrykkelsen av folket i Bahrain - forsvarsministeren, statsministeren og innenriksministeren - bør få kjenne konsekvensene av sine undertrykkende handlinger, sier den portugisiske parlamentarikeren Ana Gomes.

Uviss skjebne Maryam al-Khawajas videre skjebne er uviss. I likhet med sin far har hun dobbelt statsborgerskap og risikerer nå en fengselsdom.

27-åringen leder menneskerettighetsorganisasjonen Bahrain Centre for Human Rights (BCHR), som faren var med på å grunnlegge. Senteret fikk Raftoprisen i 2013 for «sitt langvarige arbeid for fundamentale menneskerettigheter».

Maryam al-Khawaja selv lever i eksil, mens flere andre ledere av BCHR sitter fengslet.

Mektig kongefamilie Bahrain styres av kong Hamad Bin Isa al-Khalifa, som tilhører landets sunnimuslimske minoritet. Kongens onkel er statsminister og andre medlemmer av kongefamilien har ledende stillinger.

Landets sjiamuslimer ledet an i demokratibevegelsen i 2011, men ble stemplet som terrorister og anklaget for å løpe Irans ærend. Opprøret ble brutalt knust med militær støtte fra Saudi-Arabia.

Ifølge internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner finner det sted omfattende brudd på menneskerettighetene i Bahrain.

(NTB)