Ragnar (59) har vært gravid i tre år. Termin er 15. juni. Ifølge NAV

Vedtaket fra 2014 har ikke latt seg endre.

MEST MORO - SERIØST BAKTEPPE: Ragnar Mysen har ikke fått endret svangerskapsvedtaket fra NAV. Ifølge velferdsetaten skal han fortsatt føde 15. juni i år. Faksimile: NAV/foto: privat.
MEST MORO - SERIØST BAKTEPPE: Ragnar Mysen har ikke fått endret svangerskapsvedtaket fra NAV. Ifølge velferdsetaten skal han fortsatt føde 15. juni i år. Faksimile: NAV/foto: privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ifølge skriftlig dokumentasjon fra NAV har Ragnar Mysen (59) i Halden vært gravid siden 16. juni 2014 eller gjerne litt før det.

I henhold til det samme vedtaket fra juni 2014 skal han føde til sommeren, altså etter tre års svangerskap. Forventet termin er 15. juni.

«Vedtak om unntak for arbeidsgiveransvar for sykepenger til arbeidstaker som har sykefravær på grunn av svangerskap, Mysen Ragnar», står det med uthevet skrift i overskriften på brevet.

«... fra og med 1662014 til og med 15062017 (forventet termin)» er perioden vedtaket gjelder for.

Navnet Ragnar er nevnt to ganger i det korte brevet og ordet svangerskap tre ganger.

Etter at Halden Arbeiderblad (krever innlogging) først omtalte den medisinske sensasjonen, har den tidligere yrkessjåføren fått et lass med henvendelser - alle av det hyggelige slaget.

Over hundre gratulasjoner

- Lørdag morgen hadde jeg fått 120 gratulasjoner på Facebook. Mange lurer på hvem som er faren og hva navnet blir. Det kan jeg ikke svare på. Jeg kan ikke huske at jeg har vært sammen med andre enn min kone, sier Ragnar Mysen til Dagbladet.

Og legger lattermildt til:

- Jeg har ikke fått noen reaksjon fra datteren så langt. Men hun kommer hjem på søndag, så vi får ta det opp over middagen.

For det ligger mest humor rundt NAV-brevet og vedtaket, som Ragnar Mysen og kona har forsøkt å endret - uten å lykkes.

- Alvorlig for hjelpeløse

Men han har også en alvorlig baktanke med å fortelle om sin famøse status i offentlige registre.

- For meg har ikke vedtaket ført til noen praktiske konsekvenser eller feil utbetalinger i forhold til det jeg hadde søkt om. Men jeg tenker med gru på konsekvenser av feil vedtak og uteblitte utbetalinger for folk som er for syke til å ordne opp selv og heller ikke har noen til å hjelpe seg, sier 59-åringen.

Og utdyper: - Gjør en noe galt overfor NAV så stopper de bare utbetalingene. Den veien er det null toleranse overfor klientene.

Ragnar Mysens «svangerskapsstøtte» startet med at han ville spare sin nye arbeidsgiver for å betale han lønn av egen kasse for dager han måtte være hjemme på grunn av slitasjeskader i skuldre og nakke etter mer enn 30 år i transportbransjen.

Han begynte i ny jobb i et bildelfirma, og syntes ikke det var riktig at ny arbeidsgiver, som hadde gitt han en ny sjanse med lettere jobb, skulle betale for gamle slitasjeskader.

Derfor tok han saken opp med sin lege, som skrev en attest på helsetilstanden. Så søkte han selv NAV om den statlige velferdsetaten kunne betale sykelønn fra første dag - istedenfor arbeidsgiver, som etter hovedregelen måtte dekke de første 14 dagene.

Etter regelboka

Hele søkeprosessen gikk etter regelboka, og ble innvilget i juni 2014. Men han stusset da han leste brevet om at vedtaket var fattet på grunnlag av svangerskap.

- Jeg spurte først legen om hun hadde sendt attesten til en annen pasient. Neida, det hadde hun ikke, men hun lo så hun holdt på å ramle av stolen da jeg viste fram brevet fra NAV.

- Kona ringte til NAV for å gjøre oppmerksom på feilen. Først kom hun til et nummer sentralt, der personen som svarte umiddelbart skulle ta det opp med den navngitte saksbehandleren lokalt. Og jeg har selv tatt opp saken med vedkommende etter det uten å få respons, forklarer Ragnar Mysen.

Han fikk sykelønna han var innvilget, før han seinere ble førtidspensjonert og trygdet på grunn av helseplagene.

Hvis ikke måtte han ha søkt NAV om nye svangerskapsbidrag fra sommeren - med mindre han hadde født barn etter de første tre årene som gravid.

NAV: - Kommenterer ikke

NAV-leder Astrid Nordstrand i Halden ønsker på prinsipielt grunnlag ikke å kommentere en enkeltsak.

- Hvis jeg skal si noe om denne saken, må jeg bli fritatt for taushetsplikten, sier NAV-lederen til Halden Arbeiderblad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer