Ragnhild (15) var døds- dopets tredje offer

De kan ha trodd de tok amfetamin, men fikk i seg det langt dødeligere stoffet PMMA.

Ragnhild Embla Helsengreen
Foto: Privat
Ragnhild Embla Helsengreen Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hele tolv nordmenn har mistet livet som følge av dødsdopet PMMA siden i fjor sommer.

4. august i fjor skrev Dagbladet om Ragnhild Embla Helsengreen (15) som hadde rømt fra en barnevernsinstitusjon og ble funnet død i en leilighet i Bergen 31. juli 2010.

Nå viser det seg at Ragnhild var tredje offer av de tolv personene som siden juli 2010 har omkommet med påviselige spor av PMMA i kroppen.

En kvinne (33) var på et tidspunkt siktet for uaktsomt drap for å ha hjulpet Ragnhild med å sette ei sprøyte heroin. Med funnet av dødsdopet i kroppen hennes ble denne siktelsen frafalt.

- Den sakkyndige mente at det ikke var greit å fastslå om det var heroin eller PMMA som forårsaket hennes død. Hver i sær kunne konsentrasjonen av begge stoffene være tilstrekkelig. Vi måtte legge til grunn at heroinen alene ikke var tilstrekkelig til å volde hennes død, sier politiadvokat Harald Bilberg i Hordaland politidistrikt til Dagbladet.

Over hele landet Ragnhild er på Folkehelseinstituttets liste over PMMA-relaterte dødsfall. Hun var én av tre overdoseofre som døde i juli i fjor.

- Rundt år 2000 ble det registrert rundt 20 PMMA-relaterte dødsfall i hele Europa, men så har det vært stille fram til nå, sier divisjonsdirektør Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

De tolv PMMA-ofrene kom fra ulike deler av Norge.

• Seks av dødsofrene er obdusert på Østlandet

• Tre er obdusert i Nord-Norge

• Tre er obdusert på Vestlandet

• Åtte av dødsofrene var menn, fire kvinner

• Det yngste offeret var 15 år, det eldste 50 år

- Det første PMMA-relaterte dødsfallet var i juli i fjor, det siste i januar i år. To av ofrene var tidlig i 40-årene, og en var 50 år gammel. Resten av de omkomne var under 35 år gamle, sier Mørland.

DØDSDOPET: Politi og tollvesen har gjort mer enn 80 beslag av dødsdopet PMMA. Foto: Christina Halvorsen/ANB
DØDSDOPET: Politi og tollvesen har gjort mer enn 80 beslag av dødsdopet PMMA. Foto: Christina Halvorsen/ANB Vis mer

Folkehelseinstituttet har sett tilsvarende aldersfordeling blant 22 personer som er tatt av politiet med PMMA i blodet.

Dødsdopet er spredt over hele landet. Kripos opplyser at de har gjort PMMA-beslag i 18 av 27 politidistrikt.

Hastebehandling - Det mest skremmende er at mange som kjøper amfetamin eller speed på gata risikerer å få PMMA. Enten som rent stoff eller blandet med amfetamin. Sjansen for å dø av overdose er mye større med PMMA. Så hvis man absolutt må ha amfetamin, bør man være på vakt dersom man føler stoffet ikke gir ønsket effekt. Da bør man ta høyde for at man har rotet seg borti PMMA, advarer Jørg Mørland.

Politi og tollvesen har gjort over 80 beslag av PMMA i Norge. Som tommelfingerregel regner man med at bare 5-10 prosent av stoffet blir stoppet.

- Vi har stoppet mye av det, men i og med at dette ikke kom på narkotikalista før i november, har vi ingen statistikk på hvor mye vi har kommet over, sier kontorsjef i tollvesenet i Oslo og Akershus, Jon Aspelund til Dagbladet.

Etter at de første rapportene om PMMA-dødsfall kom i høst, satte Statens Legemiddelverk i gang en hastebehandling for å få stoffet oppført på narkotikalista.

- Tar større doser PMMA er et stimulerende hallusinogen. Mange av stoffets virkninger i kroppen ligner på både amfetamin og ecstasy, med hallusinasjoner, hjertebank, uro, unormale øye- og munnbevegelser og varmefølelse.

På diverse nettfora der folk diskuterer narkotikabruk, advares det sterkt mot PMMA. Brukere som har fått i seg stoffet, beskriver opplevelsen som vært ubehagelig, med angst, kvalme og økt hjerterytme blant symptomene.

- Ingen ønsker å ruse seg på dette. Folk tror de kjøper ecstacy elle amfetamin, og så tar de større doser fordi effekten ikke er som forventet, sier Anette Gultvedt, leder i Norsk Narkotikapolitiforening.

Frykter flere dødsfall Dødsfallene kan inntre plutselig og uventet som følge av hjerterytmeforstyrrelser eller hjerneslag, eller ha et lengre forløp som starter med høy kroppstemperatur, uro, forviring, trykk i brystet, koma, kramper og gradvis tiltagende svikt i indre organer som lunger, nyrer og hjerte.

- Vi må jo håpe på det beste, men i og med at dette stoffet er i omløp. er faren for nye dødsfall til stede, sier Mørland.

Han sier at veien fra sentralstimulerende effekt til dødelig utgang synes kortere ved PMMA enn ved amfetamin og ecstacy.