Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ragtime-Larsen

Navn: Morten Gunnar Larsen Alder: 44 Yrke: Pianist

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dengang Dagbladet var partiorgan, kunne man en gang lese at «i dag skal det avholdes et uvanlig vellykket Venstre-møte». I pakt med denne tradisjonen kan vi slå fast at det i kveld vil bli arrangert en uvanlig vellykket konsert i Gamle Logen i Oslo med vår hjemlige ragtimevirtous Morten Gunnar Larsen.

For Larsen har alltid fått strålende kritikk og begeistret sitt publikum, helt fra han som tenåring sto fram som tolker av Jelly Roll Morton og Scott Joplin på Storyville i Oslo, til han henrykket New Yorks vanligvis så livstrette og gretne kritikere med sin musikal om nettop Roll Morton.

«Hypnotisk» og «fabelaktig» skrev New York Times, mens New York Post jublet «helt ekstraordinært!». I den lange serien av norske nestensuksesser i Amerika, står Larsen som en funklende diamant. Hvem andre har stått både bak og i sentrum for en suksessforestilling som samlet fulle hus på Broadway en lang høstsesong? Hvem andre har måttet stå fram på scenekanten etter forestillingen for å dokumentere at han ikke har mer enn to hender og ti fingre?

Etter at Randi Hultin hadde oppdaget legenden Eubie Blake på festival i Berlin i 1972, der 90-åringen steppet, danset og sang i tillegg til sitt eventyrlige pianospill, fortalte Morten Gunnar henne at han hadde vært opptatt av Blake siden han var 13, fem år tidligere. I 1977 spilte Eubie og Morten Gunnar sammen på Club 7, og den gamle sa etterpå at nordmannen var den eneste ved siden av ham selv som kunne spille «Charleston Rag» riktig.

Morten Gunnar Larsen har spilt piano siden han var fem. Winnifred Atwell («Black and white rag») vakte først hans interesse for denne musikkformen fra århundreskiftet, som vel nok er beslektet med jazz, men som likevel er vesensforskjellig. For ragtime er skrevet musikk, som skal spilles som den står.

Han har klaver hovedfag fra Musikkhøgskolen i Oslo etter studier med bl.a. Einar Steen-Nøkleberg og Jens Harald Bratlie. Han har spilt med Magnolia jazzband, Ophelia Ragtime Orchestra og Ytre Suløen. Han har fått Norsk Jazzforbunds høyeste utmerkelse, Buddy-prisen.

I Gamle Logen i kveld skjer verdenslanseringen av Larsens «Fingerbreaker» i regi av Decca International. Siden følger resten av Europa, før USA-lansering i mai.

- Du er min pianist, sa Eubie med tårer i øynene da Morten Gunnar spilte for ham hjemme i Brooklyn, like før han døde. Nå er han også vår.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media