PÅ SYKEHUS: Ahmad Rahami (28) ble skutt under pågripelsen mandag, og ligger fremdeles på sykehus. Han er nå siktet på ni punkter og risikerer livstidsstraff. Foto. Nicolaus Czarnecki / Boston Herald / AP / NTB Scanpix
PÅ SYKEHUS: Ahmad Rahami (28) ble skutt under pågripelsen mandag, og ligger fremdeles på sykehus. Han er nå siktet på ni punkter og risikerer livstidsstraff. Foto. Nicolaus Czarnecki / Boston Herald / AP / NTB ScanpixVis mer

Rahamis blodige notatblokk: «Lyden av bombene skal gjalle i gatene»

Skriver også at han ønsker martydød, og hyller kjente jihadister som Osama bin Laden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Notatblokka terrorsiktede Ahmad Rahami (28) hadde på seg da han ble skutt og pågrepet, var full av hentydninger til bombeangrep og hyllester av jihadisme og martyrdød, skriver Washington Post.

«Lyden av bombene skal gjalle i gatene. Pistolskudd til politiet deres. Død over deres undertrykkelse», står det i blokka, ifølge en ikke navngitt FBI-ansatt.

Skutt

31 personer ble skadd da to bomber gikk av i hhv. New Jersey og New York lørdag. Flere udetonerte bomber ble funnet og uskadeliggjort.

Etter en omfattende jakt ble Rahami mandag pågrepet i New Jersey, etter en skuddveksling der han og to politifolk ble skadd. På ham fant politiet den gjennomhullede og blodige notatblokka, som nå er et viktig bevis mot ham.

Rahami er nå siktet på ni punkter både i New York og New Jersey, og innholdet i blokka kommer fram i rettsdokumentene.

OVERVÅKNINGSVIDEO: Denne overvåkningsvideoen viser eksplosjonen på Manhattan 17. september 2016. Opptaket er fra Orangetheory Fitness, et treningssenter like i nærheten. Video: Orangetheory Fitness Chelsea / StoryfulVis mer Vis mer

Den britiske avisa The Independent har fått innsyn i dokumentene. Blokka inneholder beskrivelser av pipe- og trykkokerbomber - samme typer bomber som ble brukt lørdag.

Kobles til løp

I tillegg står det at «de planlegger å løpe ei mil». Det kobles til at bomba i New Jersey sprengte langs ruta til marinesoldatenes årlige veldedighetsløp Semper Five. Løpet ble forsinket, og ingen ble skadd.

Notatblokka inneholder også hyllest av Nidal Hasan, som drepte 13 mennesker i Texas 2009, «bror Osama bin Laden» og Anwar al-Awlaki, et al-Qaida-medlem som ble drept i et amerikansk droneangrep i 2011.

USA anklages i blokka for «nedslakting av mujahedin, det være seg i Afghanistan, Irak, Sham (Syria), Palestina», og Rahami «ber om shahadat (martyrdød)».

28-åringen skriver at han er ute av stand til å reise til Syria for å utkjempe jihad. Istaden vil han følge Awlakis oppfordring om å «angripe kuffar (vantro) i deres egen bakgård.

«FBI og Homeland Security leter etter meg. Jeg ber til den skjønne vise Allah. Om ikke å ta jihad fra meg.»

Ifølge rettsdokumentene utviser Rahami også ekstremisttendenser på sosiale medier; på Youtube har han f.eks. favorittmerket to jihadistsanger.

FILMET: Rahami ble filmet av overvåkingskamera nær et av åstedene  lørdag. Foto: Politiet i New Jersey / Zuma / NTB Scanpix
FILMET: Rahami ble filmet av overvåkingskamera nær et av åstedene  lørdag. Foto: Politiet i New Jersey / Zuma / NTB Scanpix Vis mer

Prøvesprengning

Ifølge påtalemakten kjøpte Rahami bombeingredienser på eBay og spilte inn en video av seg selv mens han fyrer av ei bombe i en hage bare to dager før terrorangrepene.

FBI undersøker nå om Rahami kan ha forbindelser til internasjonal terrorisme, bl.a. er en reise til Pakistan i søkelyset.

Mandag uttalte FBI at 28-åringen ikke står på deres liste over terrormistenkte, men i går kom det fram at Rahamis far i 2014 meldte ham til politiet som terrorist. Dette skjedde etter en voldsepisode i hjemmet, og faren trakk etter hvert anklagen.

Like fullt ble Rahami undersøkt av FBI, men de fant ingen bevis for terrorkoblinger.

28-åringen, som er amerikansk statsborger med afghansk bakgrunn, ligger fremdeles på sykehus med skuddskader. Han risikerer livstidsstraff dersom han blir dømt i henhold til siktelsen.