Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rahilas far frikjent

Nå gleder han seg til jul i Norge, sier advokat Abid Q. Raja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) - Han er frikjent av tingretten i Mandi Baha-ud-Din, bekrefter familiens norske advokat overfor Dagbladet.no.

Ifølge Aftenposten.no la dommeren vekt på tre forhold da de frikjente Iqbal for drap på datteren Rahila:

 • Politiets vitner skal ha forklart at deres vitnemål ikke samsvarte med det politiet har lagt frem i retten.
 • Rahilas eks-mann (22) har ikke avlagt vitnemål i saken.
 • Obduksjonsrapporten slår ikke fast dødsårsaken.

  Også Rahila Iqbals morfar og familiens sjåfør er nå frikjent av tingretten. Ifjor ble alle tre dømt i samme rett, men dommen ble anket til lagmannsretten i Lahore.


  Kan ankes
  Frifinnelsen kan bli anket til Lahore, men det tviler advokat Abid Q. Raja på at vil skje.

  - I utgangspunktet har påtalemyndigheten mulighet til å anke til Lahore. Men lagmannsretten der har allerede kommet til at denne saken stinker fordi det overhodet ikke finnes inkriminerende bevis mot de tiltalte, sier advokat Raja.

  Han har ingen tro på at lagmannsretten, som allerede har sagt at bevismaterialet ikke holder, vil komme til en annen konklusjon ved ny behandling av saken.

  - Retten i Lahore har allerede sagt at det var hån av rettsystemet og sløsing med rettssystemets ressurser å prøve denne saken.

  Heller ikke advokat Jan Kildahl, som representerer Rahila Iqbals enkemann, har noen tro på at saken vil bli anket i det pakistanske rettsystemet.

  - Det er ingen grunn til å tro at den blir anket, for det kan ikke forventes at saken blir presentert på en annen måte i en ankebehandling. Det er fordi norske myndigheters holdning har ført til at viktige etterforskningsmateriale ikke er blitt behandlet i retten, sier Kildahl.

  - Jeg vil tro at drapssaken er rettskraftig avgjort og at det da ikke vil være anledning til å ta opp den. Spørsmålet vil være om det er mulig å reise sak om forbund om drap. Men det er et spørsmål for påtalemyndighetene, sier Kildahl.


  Gleder seg 


  Advokat Rajas klient Azhar Iqbal skal nå være svært lykkelig over frifinnelsen, og gleder seg nå til å komme hjem til Norge. Det skjer så snart han har fått tilbake sine reisedokumenter fra pakistanske myndigheter.

  - Og familien gleder seg stort over at han kommer tilbake. Det skjer trolig før desember. Han gleder seg til jul i Norge, sier advokaten.

  Enkemannens advokat Jan Kildahl har tidligere uttalt at 22-åringen ønsker å reise til Pakistan for å vitne i saken, men at han ikke vil reise uten politibeskyttelse.

  - For en uke siden drøftet vi spørsmålet om han skulle ned dit, og sikkerheten rundt ham ikke var tilstrekkelig ivaretatt. Han føler ikke heller at han har fått mye støtte i saken fra norske myndigheter, som sitter på etterforskningsmateriale de ikke ønsker å sende til Pakistan, sier Kilahl i kveld.
FRIKJENT: Her møter Azhar Iqbal i tingretten i august. Nå har domstolen frifunnet ham og hans to medtiltalte for drapet på Rahila Iqbal. Arkivfoto: MUHAMMAD JAVAID/DAGBLADET.NO
FRIKJENT: Her møter Azhar Iqbal i tingretten i august. Nå har domstolen frifunnet ham og hans to medtiltalte for drapet på Rahila Iqbal. Arkivfoto: MUHAMMAD JAVAID/DAGBLADET.NO Vis mer
image: Rahilas far frikjent
FUNNET DØD: Oslo-jenta Rahila ble funnet død etter en bilulykke nær familiens landsby.
BILULYKKE: I denne bilen døde Rahila Iqbal.
BA EKSMANNEN VITNE: Vakthavende politisjef Mumtaz Hussain i Mandi Baha-ud-Din fryktet at rettsaken ville stanses uten enemannens vitnemål.
Hele Norges coronakart