Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rahilas far i pengetrøbbel

Rådyre pakistanske stjerneadvokater har tatt alle pengene til drapstiltalte Azhar Iqbal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Nå ber han derfor Fylkesmannen i Oslo og Akershus om 150.000 kroner til, etter å ha fått vedtak på 75.000 kroner i juni i fjor. Til nå har han fått utbetalt 37.000 kroner av pengene.

- Iqbal har blitt en gjeldsslave og blitt beryktet blant advokatene i Lahore og Islamabad fordi han ikke har gjort opp regningene sine, sier advokat Abid Q Raja til Dagbladet.no.

Azhar Iqbal står tiltalt for å ha beordret drapet på sin datter Rahila Iqbal i fjor sommer.

Etter mange runder i det pakistanske rettsystemet, er de ubetalte advokatregningene store:

  • I tingretten i Mandi Baha-ud-Din ble advokat Mohammed Ali Saif engasjert. Han skulle ha 75.000 kroner for sin advokatgjerning i første instans, men har til nå bare fått utbetalt 37.000 kroner. Etter krangel om betalingen, og etter tilfeldig å ha sett Saif i den norske ambassaden, sparket Iqbal advokaten fordi han ikke lenger stolte på ham.
  • I lagmannsretten i Lahore ble advokat Imran Raza Chadhar engasjert. Regningen fra Chadar på 1 million pakistanske rupee (cirka 110.000 norske kroner), er ikke betalt.
  • Da saken kom for høyesterett i Islamabad, ble stjerneadvokaten Rab Nawaz Noon hyret inn. Også hos advokat Noon ligger det nå en ubetalt regning på 1 million rupee for jobben.

- Risikerer dødsstraff

Nå ber den norske statsborgeren om mer penger fra Fylkesmannen for å få dekket advokatutgiftene.

- Denne mannen risikerer å bli drept i Pakistan hvis han blir funnet skyldig, han er norsk statsborger og har ingen egne midler til å betale. Han har betalt skatt i årevis. Nå er det på tide at samfunnet betaler ham tilbake.

GJELDSLAVE: De mange advokatregningene i Pakistan er i ferd med å gjøre Afzhar Iqbal (i midten) til gjeldslave, sier hans norske advokat. Her Iqbal sammen med Rahilas bestefar og familiens sjåfør, hans medtiltalte for drapet på Oslo-jenta. Foto: Mohammad Javaid/Dagbladet.no
GJELDSLAVE: De mange advokatregningene i Pakistan er i ferd med å gjøre Afzhar Iqbal (i midten) til gjeldslave, sier hans norske advokat. Her Iqbal sammen med Rahilas bestefar og familiens sjåfør, hans medtiltalte for drapet på Oslo-jenta. Foto: Mohammad Javaid/Dagbladet.no Vis mer

Etter det Dagbladet.no erfarer, ber han om 187.500 kroner i tillegg til de 37.500 kronene han har fått. Dermed kommer det samlede beløpet fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus opp i 225.000,- kroner.

- Vi er svært glad for at Fylkesmannen innvilget 75.000 kroner innledningsvis, og jeg håper at de vil gi ytterligere bistand i denne saken. Det sier seg jo selv at en person som er tiltalt for å ha organisert drap på sin datter, må få alle muligheter til å forsvare seg, særlig når han ikke erkjenner noen straffskyld, sier Raja.

- Man må også vurdere fremtidige saker. Hvis det etterlates et inntrykk blant pakistanske advokater at norske klienter som er tiltalt i pakistan ikke betaler for seg, så vil det få betydning også for andre pakistanere som havner i trøbbel der nede.

Får 20.000,-

For to uker siden fikk Rahila Iqbals enkemann beskjed fra Fylkesmannen om at han ville få 20.000 kroner til å dekke deler av sine advokathonorarer i Pakistan. I det pakistanske rettssystemet er det ingen offentlig påtale. Enkemannen som meldte fra om drapsmistanken må derfor selv drive saken i rettsapparatet.

- Han får nå en begrenset beløp til å forfølge saken der nede. Det betyr i alle fall at vi har advokat, men vi tror ikke tjue tusen dekker straffesaken, sa hans advokat Jan Kildahl.

image: Rahilas far i pengetrøbbel