Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rahilas far i retten (igjen)

Men saken mot Ashar Iqbal er nok en gang utsatt i det pakistanske rettsystemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) - Slik er pakistansk rettsystem, det må vi bare akseptere og mer kan jeg ikke kommentere på det nåværende tidspunkt, sier advokat Abid Q. Raja til Dagbladet.no.

Straffesaken mot hans klient Ashar Iqbal skulle i går startet i tingretten i Mandi Baha-ud-Din, etter at høyesterett i Islamabad i juni beordret at saken ble sendt tilbake til laveste rettsinstans for å høre sentrale vitner i saken på ny.

Men nok en gang ble saken utsatt. Denne gang fordi tingretten ikke hadde fått oversendt papirene fra høyesterett, får Dagbladet.no opplyst ved retten.

- Jeg er i en tøff situasjon akkurat nå, men har ikke noe annet valg enn å vente på at saken blir behandlet i retten, sier Azhar Iqbal til Aftenposten på telefon fra Pakistan.

Oslo-jenta Rahila Iqbal (19) døde i Pakistan 1. juni i fjor. Ifølge hennes familie omkom hun da bilen hun satt i kjørte ut i en elv. Men hennes norske enkemann mente hun kunne være utsatt for et æresdrap.

Vitneutsagn 

Etter tips fra politiet i Oslo, startet lokalt politi i Randheer drapsetterforskning mot Rahilas far Azhar Iqbal, bestefar og familiens sjåfør.

For lokalt pakistansk politi var vitneutsagn fra flere øyenvitner til bilulykken en viktig del av det bevismaterialet som ble lagt frem i den første rettsinstansen i domstolen i Saddar. Men da saken kom opp for lagmannsretten i Lahore, skal disse øyenvitnene ha lagt frem skriftlige erklæringer om at de ikke kjente til saken og at politiet har forfalsket deres navn i vitnemålene.

MÅ VENTE: Her møter Azhar Iqbal i retten i går. Men nok en gang ble saken utsatt i det pakistanske rettsystemet. Foto: MUHAMMAD JAVAID/DAGBLADET.NO
MÅ VENTE: Her møter Azhar Iqbal i retten i går. Men nok en gang ble saken utsatt i det pakistanske rettsystemet. Foto: MUHAMMAD JAVAID/DAGBLADET.NO Vis mer

Derfor sendte høyesterett i Islamabad i juni saken tilbake til tingretten, for å gå over vitnemålene på ny.

Pengeproblemer

Til Aftenposten sier Abid Q. Raja at hans klient ifjor fikk 75000 kroner av Fylkesmannen i Oslo og Akershus til dekning av advokatutgifter. Ifølge advokaten skylder han penger til to store advokatfirmaer. Raja er derfor redd for at ingen av de store firmaene vil ta saken til Iqbal.

- Han skylder de to firmaene 100.000 kroner hver. Derfor er han overlatt til landsbygda-advokater som ikke er så flinke. Dette går utover rettssikkerheten hans, frykter Raja.

Også Rahila Iqbals enkemann har søkt Fylkesmannen om støtte til advokatutgifter i Pakistan. Han har til nå ikke fått noe økonomisk støtte til juridisk representasjon i Pakistan. 

- Vi har udekkede advokatregninger i Pakistan som vi har bedt om å få dekket. Vi har fått avslag og har nå anket avslaget inn for justisdepartementet, sier advokat Jan Kildahl til Dagbladet.no.

image: Rahilas far i retten (igjen)