Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rahilas far krever millioner

Riksadvokaten har henlagt straffesaken mot Rahila Iqbals far. Nå vil faren kreve erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksadvokatens henleggelse er datert 2. august i år. Saken er ikke henlagt som «intet straffbart forhold» slik farens advokat Abid Q. Raja hadde bedt om, men etter bevisets stilling.

- Det er skuffende at de henlegger saken etter bevisets stilling. Jeg er overrasket, for vi som kjenner bevisene i saken, vet at her er det intet bevis, sier farens advokat Abid Q. Raja til Dagbladet.no.

I ettermiddag fortalte han sin klient at saken var henlagt. Nå varsler han millionsøksmål mot den norske staten, fordi han mener norske myndigheter har bidratt til straffeforfølgelsen mot Azhar Iqbal i Pakistan.

- Vi har rådet Iqbal til å bringe saken inn for retten, for å få spørsmålet om bevisets stilling vurdert. Vi vil uansett kreve et høyt erstatningsbeløp.

- Kan du antyde hvilket beløp dere snakker om?

- Uten å konkretisere eksakt beløp, snakker vi om millioner. Min klient er hengt ut som æresdrapsmann, torturert og slått, så her snakker vi om et meget høyt beløp, sier advokat Raja.

Frikjent i Pakistan

I november i fjor kom Azhar Iqbal hjem til Oslo som fri mann etter at han var frifunnet av siste instans i pakistansk rettsvesen for drapet på sin egen datter.

DØDE I PAKISTAN: Rahila Iqbal omkom i Pakistan 1. juni 2005. Foto: PRIVAT
DØDE I PAKISTAN: Rahila Iqbal omkom i Pakistan 1. juni 2005. Foto: PRIVAT Vis mer

Frifinnelsen kom snaue halvannet år etter at datteren, Rahila Iqbal (20) fra Holmlia i Oslo, angivelig druknet da bilen hun satt i kjørte ut i en kanal nær familiens landsby Randheer 1.juni 2005.

Politiet i Oslo fortsatte imidlertid etterforskningen etter at Iqbal kom hjem til Norge.

Skuffet

Rahilas enkemann har ført en lang kamp for å få den døde Oslo-jentas far for retten.

- Vi er skuffet over at saken ender på denne måten. Det er knyttet til at vi ikke fikk en grundig gjennomgang av alle sakens sider når den var til behandling i Pakistan, sier enkemannens advokat Jan Kildahl til Dagbladet.no.

Han viser til at politiet i Oslo holdt deler av bevismaterialet i saken tilbake for pakistanske domstoler, av redsel for at bevisene skulle brukes i en sak der tiltalte risikerte dødsstraff.

- Dermed er deler av saken er behandlet i ett land, uten at det er gjort en total gjennomgang av sakens bevis, og det samme er skjedd i Norge. Det er fremdeles et åpent spørsmål hva som ville blitt resultatet dersom noe lands domstol fikk vurdere de samlede bevis, sier advokat Kildahl.

FENGSLET: Advokat Abid Q. Raja sammen med faren Azhar Iqbal, som satt fengslet på en celle sammen med 20 andre fanger på politistasjonen i Mandi-Bahaudin i Pakistan.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!