Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rahilas far og mor innkalt til politiavhør

Nå krever forsvarer Abid Q. Raja at saken henlegges som «intet straffbart forhold».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Politiet i Oslo har i en formell henvendelse til advokat Abid Q. Raja innkalt hans klient Azhar Iqbal til avhør i Norge om drapsetterforskningen rundt hans datters dødsfall.

Politiet har i en faks sendt av politiadvokat Cecilie Schløsser Møller innkalt både moren og faren til Oslo-jenta Rahila Iqbal til avhør.

- Rahilas mor ønsker ikke å møte til avhør, sier advokat Raja til Dagbladet.no.

Fortsatte etterforskningen

Han har representert Azhar Iqbal overfor norske myndigheter i saken der Iqbal ble tiltalt i Pakistan for drap på datteren. I november i fjor kom Iqbal hjem til Oslo som en fri mann etter at han var frifunnet av siste instans i pakistansk rettsvesen.

Men politiet i Oslo har fortsatt etterforskningen av dødsfallet. De ønsker etter det Dagbladet.no erfarer å foreta avhør av Rahilas foreldre før de tar endelig avgjørelse om det skal reises ny straffesak i Norge.

- Rahilas far vil ikke ta stilling til om han vil møte til avhør før vi har fått svar på våre spørsmål til norsk politi, sier Raja til Dagbladet.no.

To spørsmål

AVHØR: Rahilas far er innkalt til politiavhør i Norge. Foto: Privat
AVHØR: Rahilas far er innkalt til politiavhør i Norge. Foto: Privat Vis mer

Spørsmålene Raja nå ønsker at politiet skal svare på er:

    1. Om det ut fra norsk lovverk og Den europeiske menneskerettskonvensjonen er mulig å reise en ny straffesak på samme forhold som Iqbal er frikjent for i Pakistan.

- Om du begjærer noen straffeforfulgt er du bundet av en frifinnende dom. Vi mener norske myndigheter gjennom den norske ambassaden i Islamabad har begjært straffeforfølging i denne saken, og ønsker å få vite norsk politis syn på det.

Raja sier hans klienter er slitne av drapsanklagene de har hatt hengende over seg siden Rahila Iqbal ble funnet død etter en bilulykke nær familiens landsby Randheer i Pakistan 1. juni 2005.

- Nå har denne saken pågått så lenge at mine klienter er utslitt av mediekjøret. Om politiet ønsker å gå videre på saken, ønsker vi å få det klarert på øverste hold fra riksadvokaten.

    2. Dersom det ut fra norsk lov er mulig å gjennomføre en ny straffesak, ønsker Raja svar på om politiet mener det vil være praktisk mulig å gjennomføre en straffesak i Norge på et forhold fra Pakistan.

- Først etter å ha fått svar på disse spørsmålene vil vi ta stilling til om vi ønsker å stille til avhør, sier Raja.

Krever henleggelse

image: Rahilas far og mor innkalt til politiavhør

Dersom norsk politi ikke mener det er mulig å gjennomføre en ny straffesak i Norge, vil han på vegne av sine klienter kreve at saken henlegges.

- Da må de henlegge saken som intet straffbart forhold. Mine klienter har krav på å bli ferdige med denne saken, sier Raja.

Dagbladet.no har i kveld ikke lykkes i å få en kommentar fra politiadvokat Cecilie Schløsser Møller ved Oslo politidistrikt.

ULYKKESSTEDET: Her kjørte bilen med Rahila Iqbal ut i kanalen.
DØDE: Rahila Iqbal omkom i Pakistan 1. juni 2005.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!