Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rahilas mor er på rømmen

Mor, far og bestefar tiltalt for drap. Politiet jakter nå på moren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PAKISTAN/OSLO (Dagbladet.no): Pakistansk politi har i dag tatt ut en foreløpig tiltale i Rahila-saken. De er ikke i tvil om at jentas familie står bak.

Også Rahilas mor er tiltalt i saken.

Men tross gjentatte forsøk på å arrestere moren, står politiet uten spor. Til Dagbladet.no opplyser politiet at de har søkt etter moren både hjemme og i området rundt uten hell. De tror hun er på rømmen, og har igangsatt en politijakt for å pågripe henne.

Også Iqbals Rahilas far og bestefar er tiltalt for å ha deltatt i drapet.

Den endelige tiltalen mot Rahilas far, mor, bestefar, og sjåføren, vil være klar 13. juli, opplyser politiet i Pakistan til Dagbladet.no.

Om en uke, onsdag 13. juli, vil politiet fremlegge tiltalen og hele saken i retten. Konklusjonen er klar - alle de tre er skyldig i drapet på Rahila Iqbal, hevder politiet.

Utsatt i dag

I dag skulle pakistansk politi legge fram flere beviser for at Rahila Iqbal ble drept.

DREPT: Politiet konkluderer med at Rahila ble drept og tiltaler nå begge foreldrene, bestefaren, og sjåføren. Foto: Privat
DREPT: Politiet konkluderer med at Rahila ble drept og tiltaler nå begge foreldrene, bestefaren, og sjåføren. Foto: Privat Vis mer

Men i dag tidlig ble dette utsatt til onsdag 13. juli, fordi dommeren i saken, Nadeen Saqi, har tatt seg fri i dag, melder dommersekretæren til Dagbladet.no.

En vikarierende dommer møtte derfor til rettshøringen i dag for bestemme en ny dato. Dermed ble det ingen bevisfremleggelse fra politiets side.

Avviser tilståelse

I går meldte NRK at Rahilas bestefar hadde tilstått drapet.

- Jentas morfar har tilstått overfor to menn at de drepte henne fordi hun hadde dårlig moral, sa politiadvokat Muhammad Nawaz Ranjha til NRK i går.

Dette avvises i dag, og den angivelige tilståelsen har ført til juridiske problemer for politiet.

Tilståelsen er nemlig sitert i politiets avhørspapirer, selv om politiet i dag innrømmer ovenfor Dagbladet.no at bestefaren ikke har kommet med noen innrømmelser i de samme avhørene. At han angivelig skal ha sagt dette til utenforstående holder ikke som bevis.

Men dette skal i følge politiet ikke rokke ved det de mener er en solid sak. Sentralt står obduksjonsrapporten og syv vitner politiet har avhørt som de mener styrker saken.

Ber om løslatelse

I dag søkte de tre tiltalte om å bli løslatt mot kausjon. Søknaden skal behandles av assisterende distriktsdommer Thalid Mehmood 9. juli.

Men etter det Dagbladet.no kjenner til, vil søknaden trolig bli avvist. Først og fremst på grunn  av de nye opplysningene som har kommet fram i obduksjonsrapporten.

- Falt i fengselet

Rahilas far og sjåfør møtte til høringen i dag.

Bestefaren møtte ikke, fordi han har skadet i fengselet, opplyste politiet. I følge dem skal han ha falt stygt i sin celle, og det hele skal ha vært et uhell. De avviser at det skal ha skjedd i forbindelse med avhør eller tortur.

I dag tidlig fikk Rahilas far, som fortsatt sitter fengslet, besøk av Thorvald Bo fra den norske ambassaden.

Faren klager over smerter i rygg og nakke, og over at han ikke får madrass i fengselsscellen, som han deler med 25 andre fanger.

Sentrale vitner

Blant bevisene som man forventet skulle legges fram i dag, var flere vitnebeskrivelser til det angivelige drapet.


-  To vitner så sjåføren komme kjørende med Rahila sovende i bilen. Han kjørte den rolig ut i vannet, og gikk så ut av bilen mens den rullet videre, sier politiadvokaten til Dagsrevyen.

Det er ventet at DNA-bevis fra sæd som ble funnet på Rahila og prøver som viser at hun fikk i seg et beroligende middel før hun døde, er blant bevisene politiet vil legge fram i retten.

Kritisk forsvarer

-  Pakistansk politi jobber etter overraskelsesmetoden. Jeg vet ikke hva politiet hevder de har, sier Abid Raja.

Raja forsvarer Rahilas far, som sitter fengslet i Pakistan sammen med bestefaren og føreren av bilen.


-  Jeg synes etterforskningen blir håndtert veldig uprofesjonelt. Pakistansk politi prøver å ta innersvingen på oss. Men de må dokumentere det i retten, det nytter ikke hva de sier til media, sier Raja.

Han tror presset fra norske myndigheter om en snarlig oppklaring av saken, kan føre til at pakistansk politi vil fabrikkere beviser mot hans klient, for å blidgjøre nordmennene.

-  Politiet føler seg presset. Så ingenting overrasker meg. Det er velkjent at politiet driver med fiksfakseri i Pakistan, og jeg er ikke i tvil om at de både kan banke inn tilståelser eller få opplysninger på andre måter, sier Raja.

Reiser til Pakistan?

Han vurderer nå å reise til Pakistan for å bistå faren til Rahila Iqbal.

-  Hadde jeg vært sikker på å få dekket utgiftene, ville jeg reist med en gang, men inntil videre samarbeider vi med vår lokale advokat, sier Raja, som er sterkt kritisk til måten norske myndigheter har håndtert saken på.

-  Hvis en norsk-norsk mann satt fengslet i Pakistan, tviler jeg på at han ville fått like dårlig oppfølging, sier Raja.

TILTALT: Rahilas far, Azhar Iqbal sitter fengslet i Pakistan sammen med bestefaren og sjåføren. Nå jakter politiet på moren, som har forsvunnet.
VIL UT: Rahilas far og bestefar på vei ut etter et rettsmøte. 9. juli behandles en ny kausjonsbegjæring. Trolig blir denne avslått på grunn av styrket mistanke gjennom obduksjonsrapporten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!