Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rahman frøs i hjel etter at han ble lenket naken til veggen av CIA. Avhørslederen fikk 2500 dollar i bonus

Døde i «saltgruva».

«SALTGRUVA»: Dette satellitt-bildet fra 2005 skal vise CIA-basen som ble kalt «saltgruva». Foto: AFP / SPACE IMAGING / NTB scanpix
«SALTGRUVA»: Dette satellitt-bildet fra 2005 skal vise CIA-basen som ble kalt «saltgruva». Foto: AFP / SPACE IMAGING / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etterretningsutvalget i det amerikanske senatet la i dag fram en meget kritisk rapport om etterretningstjenesten CIAs avhørsmetoder, hvor det i praksis slås fast at det ble brukt torturmetoder.

En del av de 480 sidene som er lagt fram handler om det som skjedde da afghaneren Gul Rahman frøs i hjel i det hemmelige CIA-lokalet som ble kalt «saltgruva» i Afghanistan 20. november i 2002. Han hadde blitt pågrepet under én måned tidligere.

Lenket til veggen Kun ikledd en t-skjorte ble Rahman lenket til veggen i cellen han satt i, mens beina hans hvilte mot et betonggulv, kommer det fram i rapporten. Ifølge The New Yorker, som skrev om dødsfallet i 2010, var temperaturen ned mot frysepunktet på cella. Rahmans kone og de fire døtrene hans ble angivelig ikke varslet. Først etter omtalen i 2010 fikk familien bekreftet at han hadde dødd i fangenskap.

Avhørslederen beordret avkledningen etter at den mistenkte islamske ekstremisten hadde vært «lite samarbeidsvillig» i et avhør. Angivelig skal han også ha truet med å drepe noen på stasjonen. Rahman ble funnet død dagen etter at han ble lenket til veggen. Obduksjonsrapporten viste at han frøs ihjel.

Fikk bonus Ingen er blitt straffet etter dødsfallet. Avhørslederen som hadde anbefalt å bruke torturmetodene fikk i stedet en bonus på 2500 dollar fire måneder senere fordi CIA mente han utførte et godt arbeid på stasjonen, kommer det fram i rapporten.

SVART PÅ HVITT: Gul Rahman ble lenket til veggen og frøs i hjel. Faksimile
SVART PÅ HVITT: Gul Rahman ble lenket til veggen og frøs i hjel. Faksimile Vis mer

I rapporten kommer det fram at CIA-personellet på basen unnlot å fortelle flere ulike omstendigheter knyttet til dødsfallet før de til slutt ble avslørt i en intern granskning.

Det kommer også fram at de som gjennomførte avhørene på stasjonen hadde «lite eller ingen trening» og at de var «overlatt til seg selv» for å ta seg av avhørene.

Det kommer for øvrig også fram at en annen mann med navn Gul Rahman ble holdt én måned i varetekt, da CIA forvekslet de to.

Fikk halv milliard Senatsrapporten levner CIAs avhørsmetoder i perioden 2001 til 2009 lite ære. En av hovedkonklusjonene er at avhørsmetodene var virkningsløse, og at de ikke førte til opplysninger som avverget snarlige snarlige terrorangrep.

I tillegg kommer det fram at de to psykologene James Mitchell og Bruce Jessen, som var blant de ansvarlige for programmet, i perioden 2005 til 2008 inngikk avtaler om å levere tjenester for 180 millioner dollar til CIA, skriver The Guardian. Senator Dianne Feinstein brukte ikke navnene deres fra talerstolen i Senatet i dag, men sa blant annet:

- CIA utbetalte 80 millioner dollar til dem.

80 millioner dollar tilsvarer omtrent 567 millioner kroner.

Vann- og søvntortur Blant metodene CIA brukte som nå er forbudt, var simulert drukning, kalt vanntortur eller waterboarding.

En annen metode var å nekte fangene søvn, noen opp til 180 timer, ifølge BBC.

Enkelte fanger fikk mat og vann gjennom endetarmen uten at det var motivert medisinsk.

CIA forsvarer metodebruken.

Lik Dagbladet på Facebook
DØDE: Gul Rahman. Foto: Wikimedia commons
DØDE: Gul Rahman. Foto: Wikimedia commons Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media