Rahman frøs i hjel etter at han ble lenket naken til veggen av CIA. Avhørslederen fikk 2500 dollar i bonus

Døde i «saltgruva».

«SALTGRUVA»: Dette satellitt-bildet fra 2005 skal vise CIA-basen som ble kalt «saltgruva». Foto: AFP / SPACE IMAGING / NTB scanpix
«SALTGRUVA»: Dette satellitt-bildet fra 2005 skal vise CIA-basen som ble kalt «saltgruva». Foto: AFP / SPACE IMAGING / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etterretningsutvalget i det amerikanske senatet la i dag fram en meget kritisk rapport om etterretningstjenesten CIAs avhørsmetoder, hvor det i praksis slås fast at det ble brukt torturmetoder.

En del av de 480 sidene som er lagt fram handler om det som skjedde da afghaneren Gul Rahman frøs i hjel i det hemmelige CIA-lokalet som ble kalt «saltgruva» i Afghanistan 20. november i 2002. Han hadde blitt pågrepet under én måned tidligere.

Lenket til veggen Kun ikledd en t-skjorte ble Rahman lenket til veggen i cellen han satt i, mens beina hans hvilte mot et betonggulv, kommer det fram i rapporten. Ifølge The New Yorker, som skrev om dødsfallet i 2010, var temperaturen ned mot frysepunktet på cella. Rahmans kone og de fire døtrene hans ble angivelig ikke varslet. Først etter omtalen i 2010 fikk familien bekreftet at han hadde dødd i fangenskap.

Avhørslederen beordret avkledningen etter at den mistenkte islamske ekstremisten hadde vært «lite samarbeidsvillig» i et avhør. Angivelig skal han også ha truet med å drepe noen på stasjonen. Rahman ble funnet død dagen etter at han ble lenket til veggen. Obduksjonsrapporten viste at han frøs ihjel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer