Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raidet Dr Virus' laboratorium

Amerikanske styrker raidet i dag huset til «Doktor Virus». Hun er kalt verdens farligste kvinne og ledet Iraks hemmelige biologiske laboratorium.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spesialstyrkene gikk i dag inn i hjemmet til mikrobiologen som går under navnet «Dr. Virus». De amerikanske marineinfanteristene fant en forlatt treningsleir hvor det skal ha blitt gitt opplæring i å lage bomber, melder USA Today.

Spesialstyrkene hadde støtte fra 40 soldater med maskingeværer da de gikk inn i hjemmet til Rihab Taha, også kjent som den beryktede Dr. Virus.

Laboratoriet skal blant annet ha vært brukt til å forske på miltbrannbakterier. Soldatene kom ut igjen med flere esker med dokumenter og tre menn med hendene i været.

Taha er gift med general Amer Mohammed Rashid, Iraks tidligere oljeminister. Det er ikke kjent om hun var i bygningene.

En talsmann for den amerikanske marinen, John Hoellwarth, sier det var en treningsleir for terrorister i utkanten av Bagdad, og at den besto av rundt 20 bygninger. Bygningene skal ha vært brukt av både det irakske regimet og av Palestinernes Frigjøringsfront, PLF.

Blant dokumentene som ble funnet var det skjemaer der man skulle fylle ut hva slags oppdrag man ønsket å gjennomføre, sier Hoellwarth. Han legger til at mange hadde svart selvmordsangrep.

De amerikanske soldatene fant utstyr som kan brukes til å fremstille bomber.

Verdens farligste kvinne

Den danske journalisten Poul Høi har gått igjennom hennes karriere. I en artikkel offentliggjort i Dagsavisen skriver han at Taha i januar 1990 gjennomførte forsøk med å fylle den ekstremt dødelige giften boutlisme og miltbrannbakterier i 122 mm artillerigranater. Granatene ble skutt ut mot en jorde hvor de hadde plassert store mengder marsvin.

Forsøket ble gjennomført 50 mil vest for Bagdad, og var ifølge Taha svært vellykket.

80 prosent av marsvinene var døde i løpet av to uker, og alle som fikk vindretningen mot seg var døde, skrev hun i sin rapport.

I fjor offentliggjorde den britiske regjeringen en oversikt over hva Rihab Taha og hennes stab hadde produsert i 1991.

  • 19 000 liter av giften botulisme
  • 8 500 liter miltbrann
  • 2 200 liter av soppgiften aflatoksin
  • Pluss ricin, som ble funnet i en leilighet i London, og virus som gir voldsom diare.

    Rihab Taha er ikke funnet, og det har vært spekulert i om hun har rømt til Syria.

    Les mer om Rihab Taha:

  • USA Today: U.S. forces raid biolab chief's home
  • Dagsavisen: Saddams dødsengel
<B>DOKTOR VIRUS: Rihab Rashida Taha går under kallenavnet "Dr Virus". Hun var Saddam Husseins ekspert på biologisk krigføring
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media