Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raidet kontoret til opposisjonskandidat i Iran

En av medarbeiderne til reformvennlige Mehdi Karroubi arrestert.

BLE RAIDET: Mehdi Karroubi har uttalt seg kritisk til myndighetene i Iran etter valget. Foto: SCANPIX
BLE RAIDET: Mehdi Karroubi har uttalt seg kritisk til myndighetene i Iran etter valget. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Iranske myndigheter stengte tirsdag ned kontoret til en av opposisjonskandidatene ved valget i juni, Mehdi Karroubi. Nyhetsbyrået ILNA melder at en av Karroubis nærmeste medarbeidere også ble arrestert i dag, ifølge Reuters.

Den reformvennlige presidentkandidaten, som kom på fjerdeplass i valget i Iran 12. juni, har flere ganger kritisert president Mahmoud Ahmadinejad og beskyldt myndighetene for valgfusk.

- Karroubis kontor er blitt forseglet etter ordre fra statsadvokaten i Teheran, sier Esmail Gerami-Moghaddam, en talsperson for Karroubis parti

Morteza Alviri, en av Karroubis nærmeste medarbeidere, sier at hjemmet hans er raidet og at han selv ble pågrepet tirsdag.

- Sikkerhetsstyrker frakter meg vekk akkurat nå, rakk han å si på telefon til nyhetsbyrået AP.

Krass mot regjeringen
I går ble også kontoret til en gruppe tilhengere av den andre opposisjonskandidaten, Mir Hossein Mousavi, raidet av sikkerhetsstyrker. Mousavi kom på andre plass i valget, og det ble konfiskert flere dokumenter hos gruppen, ifølge Mousavis hjemmeside.

På hjemmesiden opplyses det at gruppen var satt til å undersøke uroen etter valget i juni på oppdrag av Mousavi. De skulle blant annet undersøke antall dødsfall og hvordan de mange som ble fengslet etter demonstrasjonene blir behandlet.

Både Karroubi og Mousavi har beskyldt myndighetene for valgfusk, men Karroubi har uttalt seg oftest og i sterke ordelag. Han har blant annet uttalt at unge demonstranter blir torturert til døde av iranske myndigheter, og at de blir voldtatt i fengselet.

På vei til fredagsbønn i juli ble Karroubi angrepet i forbindelse med en stor demonstrasjon. En uke tidligere ble partiavisa hans stoppet, dagen etter at Karroubi la ut et innlegg på nettsiden sin der han sier at han ikke anerkjenner Ahmadinejads regjering.

«Jeg anser ikke denne regjeringen som legitim og jeg vil fortsette å kjempe. Jeg er klar for å samarbeide med reformvennlige mennesker og grupper», skrev Karroubi.

- Burde stilles for retten
Presset mot Karroubi og Mousavi har bare økt siden valget. I august sa en av de øverste offiserene i den regjeringstro revolusjonsgarden at begge burde stilles for retten.

- Dersom Mousavi, Karroubi og tidligere president Khatami er de hovedmistenkte bak den myke revolusjonen i Iran, noe de er, så forventer vi at domstolene går etter dem, arresterer dem, stiller dem for retten og straffer dem, sa Yadollah Javan til nyhetsbyrået Irna, ifølge CNN.

Flere av personene som ble arrestert under de store og tallrike demonstrasjonene i etterkant av valget i Iran i juni, er fremdeles fengslet. Menneskerettighetsorganisasjoner har varslet om at vaktene har torturert flere av demonstrantene for å presse frem falske tilståelser.

Ifølge opposisjonen er mer enn 70 personer døde i opptøyene etter valget. Myndighetene sier det er 26 døde, og at medlemmer av Basij-militsen er blant dem.

Iransk politi advarte nylig mot å gjøre de årlige demonstrasjonene for det palestinske folket 18. september til nye demonstrasjoner til støtte for opposisjonen.

Tirsdag oppfordret Karroubi folket til å delta i demonstrasjonene.

- Jeg inviterer folket til å delta for å støtte det undertrykte palestinske folket, sa han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling