FRYKTER FOR LIVET TIL MANNEN: Raif Badawi har allerede fått en svært streng straff for sin religionskritkk, og kona Ensaf Haidar, har fryktet for livet hans på grunn av piskeslagene han har fått som straff. Nå frykter hun han kan bli stilt for retten for apostasi - som kan føre til dødsdom i Saudi-Arabia. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix
FRYKTER FOR LIVET TIL MANNEN: Raif Badawi har allerede fått en svært streng straff for sin religionskritkk, og kona Ensaf Haidar, har fryktet for livet hans på grunn av piskeslagene han har fått som straff. Nå frykter hun han kan bli stilt for retten for apostasi - som kan føre til dødsdom i Saudi-Arabia. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpixVis mer

Raif ble dømt til tusen piskeslag for islamkritikk. Nå frykter kona han skal få dødsstraff for å ikke være muslim

Vil stille ham for retten for apostasi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Nå vil dommere stille mannen min for retten for frafall fra islam, sier Raif Badawis kone, Ensaf Haidar til The Independent i dag.

Saudiarabiske Raif Badawi ble i 2013 dømt 600 piskeslag og sju år i fengsel. Dommen ble anket og i 2014 ble bloggeren dømt til 1000 piskeslag og ti års fengsel samt to millioner kroner i bot i mai i fjor for å ha «fornærmet islam» ved å kritisere myndighetene og religiøse ledere på internett.

I 2013 var han opprinnelig tiltalt for frafall fra islam (apostasi), et punkt som ble forkastet etter at Badawi kunne bevise sin tro. Det er denne anklagen kona hans nå frykter skal bli tatt opp i en ny sak. Noe som kan føre til dødsstraff for menneskerettighetsaktivisten.

Straffes for ateisme Ifølge Independent, har kona mottatt informasjonen fra offisielle kilder i landet.

Apostasi kan straffes med døden i 13 land, alle islamske, ifølge en Reuters-artikkel. I praksis betyr lovene at du kan få dødsstraff for å være ateist.

De opprinnelige anklagene om apostasi droppet, men blant bevisene som talte mot Badawi i rettssaken, var at han hadde likt en side for kristne arabere på Facebook.

Ifølge dommen mot Badawi skulle han få 50 piskeslag hver fredag i flere uker. Den første piskingen skjedde 9. januar i år, men siden har resten av straffen blitt utsatt på grunn av hans helsetilstand.

Han er imidlertid fortsatt fengsel, og familien med kona Ensaf Haidar og parets tre barn har søkt asyl i Canada.
Sterke reaksjoner Straffen mot ham har vekket sterke internasjonale reaksjoner, men saudiarabiske myndigheter har valgt ikke å respondere.

Badawi har sittet fengslet siden juni 2012 på grunn av det retten mener er «blasfemiske ytringer på sin blogg og i sine TV-sendinger på internett».

Kritikken har spesielt vært mot kongedømmets innflytelsesrike geistlige som følger en streng, ultrakonservativ tolkning av en retning innen islam kjent som Wahabisme.

Menneskerettighetsgrupper verden over har fordømt at Badawi straffes for å ytre sine meninger.

Amnesty International skriver på sin nettside at de anser Raif Badawi som en samvittighetsfange, fengslet utelukkende for å ha benyttet seg av ytringsfriheten.