VENSTRE-POLITIKER: Abid Raja. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VENSTRE-POLITIKER: Abid Raja. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Raja: - Frp fortjener en Oscar

Mener de overselger asylbarnavtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Historiens første skuespillerpris i norsk politikk bør gå til Frp-trioen Siv Jensen, Per Sandberg og Jan Arild Ellingsen for å fremstille asylbarn-avtalen som en seier, sier Venstres Abid Raja.

Et knapt døgn før Venstres landsmøte åpner i Tromsø, sier Raja at det er tidenes oversalg når Fremskrittspartiets ledelse nå fremstiller den fornyede avtalen om asylbarn som en innstramming av asylpolitikken.

- De fortjener en Oscar for godt skuespill. Det er utrolig hvordan de kan late som om ingen kameler er spist, samtidig som de overselger det de kaller vanvittig innstramming, sier Raja til NTB.

Ut med kniven Han mener partiets justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen gikk spesielt høyt på banen da han for noen uker siden sa at det å gjenåpne sakene til returnerte asylbarn ville være det samme som å stikke en kniv i ryggen på Fremskrittspartiet og vri rundt.

- Siden den gang er 28 barn blitt til 60, så nå må Ellingsen snarest mulig oppsøke justisminister Anders Anundsen og hjelpe ham med å trekke ut kniven, sier Raja.

Ingen seire Flyktningorganisasjonen SEIF argumenterte tidligere i dag for at familiegjenforeningspunktet i avtalen rammer flere barn enn den hjelper, og spurte om KrF og Venstre har forstått hva de har signert på.

Venstre og KrF sier selv at det er gjenstår å se om endringene er mulig eller om de er i strid med Norges folkerettslige forpliktelser.

Raja — som har behandlet justisministerens håndtering av asylsaken i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget — mener at asylpolitikken ikke er blitt strengere som følge av den reforhandlede avtalen. Først og fremst gjelder det bekjempelse av flerkoneri, en kamp ingen er imot.

- For det andre er det poenget at vi nå skal trekke asyl tilbake dersom forholdene i hjemlandet blir bedre. Vel, da må Frp lese utlendingsloven, der dette allerede står. Men det har aldri blitt gjort, fordi all norsk asylpraksis må være forholdsmessig. Det er ingen kjente land i verden som noen gang har trukket tilbake en asyltillatelse. Så jeg er nesten villig til å sette min juridikum på at norsk Høyesterett ikke blir den første domstolen som gjør det heller. Altså ingen Frp-seier, det heller, sier Raja.
Byråkrati

Venstre-politikeren mener at den eneste «seieren» Frp har fått, er at det skal gis penger til utlendingsmyndighetene for å gjøre vurderingene rundt den nye politikken.

- Det vil ikke dermed si at noen skal ut, men at noen skal inn — nemlig flere byråkrater. Litt av en seier for Anundsen, som før valget snakket varmt om å redusere antall byråkrater, raljerer Raja.

(NTB/Dagbladet)