Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raja: - Heian må få ytre seg selv om han hater meg

Venstre-mannen og norskpakistaneren mener SOS Rasisme skaper rasisme. - Vi hater ingen, sier Heian.

ANGREPET: NorgesPatriotenes leder Øyvind Heian (28) fikk ikke fullført Færder VGS' skoledebatt i dag; han ble truffet av en gjenstand fra salen og endte til slutt på legevakta. Han avviser at han hater Abid Q. Raja. - Det er innvandringspolitikken vi vil til livs, ikke menneskene, framholder partilederen. Foto: CHRISTIAN HØYBØ
ANGREPET: NorgesPatriotenes leder Øyvind Heian (28) fikk ikke fullført Færder VGS' skoledebatt i dag; han ble truffet av en gjenstand fra salen og endte til slutt på legevakta. Han avviser at han hater Abid Q. Raja. - Det er innvandringspolitikken vi vil til livs, ikke menneskene, framholder partilederen. Foto: CHRISTIAN HØYBØ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - SOS Rasisme skaper rasisme med sin militante framferd. De bør gå i seg selv.

Kraftsalven kommer fra Abid Q. Raja. Den profilerte Venstre-politikeren er svært oppbrakt etter Tønsberg-skolen Færder VGS' politikerdebatt i dag, der NorgesPatriotenes leder Øyvind Heian ble truffet av en gjenstand fra salen og endte på legevakta.

I forkant av debatten delte SOS Rasisme ut løpesedler som oppfordret Færder-elever til å vende Heian ryggen. Stemningen ble imidlertid svært opphetet, og flere kastet gjenstander mot partilederen, hvorav en - trolig ei flaske - traff 28-åringen i panna så blodet silte.

«Norge fritt - Norge hvitt»
NorgesPatriotene har lenge markert seg som et parti på ytterste høyre, med brodd mot innvandring og islam, under motto som «Norge fritt - Norge hvitt». Partiet stiller til stortingsvalget i år, etter å ha samlet tilstrekkelig antall underskrifter i Vestfold.

Raja, som har bakgrunn fra Pakistan, understreker på det sterkeste at han tar avstand fra partiet og alt de står for, men at han vil gå langt i å forsvare deres rett til å ytre seg i offentligheten.

- Heian hater innvandrere og muslimer og dermed meg. Men på samme måte skader også SOS Rasisme den samme gruppa med sin aggressive og voldsframkallende uttrykksform og stil. Vi må møte NorgesPatriotene med argumenter, ikke med vold, sier Raja til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Det er bra at vi har antirasistiske organisasjoner. men vi må godta at andre har ytringsfrihet. I stedet for å kaste flasker må vi argumentere mot rasistiske grupperinger og stemme dem ned i valg, sier politikeren og juristen.

VITNESBYRD: Blod på golvet vitner om dramaet som utspilte seg under den opphetede skolevalgdebatten i Oseberg kulturhus. Foto: CHRISTIAN HØYBØ
VITNESBYRD: Blod på golvet vitner om dramaet som utspilte seg under den opphetede skolevalgdebatten i Oseberg kulturhus. Foto: CHRISTIAN HØYBØ Vis mer

- Var det passende av Færder VGS å invitere Heian til debatten?

- Det må bli opp til den enkelte skole å avgjøre. Selv har jeg møtt Demokratenes Vidar Kleppe i opphetede debatter, og det er deres rett å uttale seg i slike fora, sier Venstre-mannen, som selv stiller til valg i år.

- Palestinsk elev gråt
- Raja bør stige ned av sin høye hest og i stedet se hva ytringsfrihet uten forbehold avstedkommer. Etter debatten i Tønsberg i dag sto ei jente av palestinsk opprinnelse utenfor lokalet og gråt, etter å ha hørt Heian komme med grove utfall mot innvandrere og muslimer, sier SOS Rasismes leder Trond Thorbjørnsen til Dagbladet.

Han understreker at SOS Rasisme i utgangspunktet er for ytringsfrihet.

- Men ytringsfriheten innebærer ikke at man har plikt til å sitte og bli trakassert. Hadde noen kommet med tilsvarende utfall i et klasserom, arbeidsplass eller barnehage, ville det blitt slått ned på. Det skal ikke være greit bare fordi det er ei gruppe politikere som snakker i en debatt, sier Thorbjørnsen.

- Det heter seg jo at pennen er skarpere enn sverdet, og i dag brukte Heian ytringsfriheten til å såre andre. Skolen skal være til for alle, og da blir det galt at man blir tvunget til å høre på en skoledebatt der en deltaker kommer med sårende utfall.

Thorbjørnsen presiserer at organisasjonen han leder, utelukkende oppfordret folk til å vise ryggen til Heian, ikke kaste ting på ham.

VIL HA YTRINGSFRIHET UANSETT: Venstres Abid Q. Raja støtter overhodet ikke NorgesPatriotenes program eller framferd, men vil gå svært langt for å forsvare partiets rett til å ytre seg i det offentlige rom. Foto: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET
VIL HA YTRINGSFRIHET UANSETT: Venstres Abid Q. Raja støtter overhodet ikke NorgesPatriotenes program eller framferd, men vil gå svært langt for å forsvare partiets rett til å ytre seg i det offentlige rom. Foto: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET Vis mer

- Vi ba elevene ytre seg tilbake - vise sin avsky ved å vise ham ryggen og dermed vise sin solidaritet med medelever, sier SOS Rasismes leder.

Skuffet
Øyvind Heian avviser at han hater Raja.

- Vi hater ingen. Vi respekterer mennesker av alle raser og legninger, sier partilederen til Dagbladet.

Han presiserer:

- Nordmenn er i ferd med å bli en etnisk minoritet i eget land, og det er det vi motarbeider. Men det er innvandringspolitikken vi vil til livs, ikke menneskene, framholder han.

Heian forteller at han etter forholdene har det bra etter angrepet.

LØPESEDDEL: Dette er oppfordringen SOS Rasisme delte ut blant elevene på Færder VGS i forkant av debatten. Faksismile: SOS RASISME
LØPESEDDEL: Dette er oppfordringen SOS Rasisme delte ut blant elevene på Færder VGS i forkant av debatten. Faksismile: SOS RASISME Vis mer

- På legevakta konstaterte de et 2 1/2-3 cm kutt i hodet; det ble limt sammen. I tillegg kan jeg ha fått en lettere hjernerystelse.

Sammenlikner med Iran
Partilederen sier han er skuffet over angrepet.

- Det er veldig trist, for elevenes del: De kommer til slike debatter for å lære om politikk - i stedet havner all fokuseringen på hendelsen. Hvordan skal de kunne rekrutteres til politikken når de kobler politisk arbeid med risiko for å bli utsatt for vold? sier Heian og fortsetter:

- Vi i Norge har vært veldig opptatt av å kritisere Iran for hva som skjedde etter valget. Vi er kanskje ikke mye bedre selv.

28-åringen er fast bestemt på å stille i resten av de planlagte skoledebattene han er invitert til.

- Absolutt, jeg avbryter ikke noe som helst - jeg er ikke lettskremt, sier partilederen.

UENIG: SOS Rasismes leder Trond Thorbjørnsen mener grupperinger som NorgesPatriotene misbruker ytringsfriheten til å såre andre mennesker. Foto: SOS RASISME
UENIG: SOS Rasismes leder Trond Thorbjørnsen mener grupperinger som NorgesPatriotene misbruker ytringsfriheten til å såre andre mennesker. Foto: SOS RASISME Vis mer

En av skolene som har invitert Heian, er Tønsbergs-skolen Greveskogen, som holder sin debatt 4. september. Elevrådet og lærerne ved skolen ønsker å utestenge ham - men rektor Hans Kristian Voje ønsker partilederen velkommen, ut fra hensynet til ytringsfriheten.

Han presiserer likevel i et debattinnlegg at dersom Heian kommer med straffbar trakassering under møtet, vil han bli avbrutt eller bortvist.

STERKE VIRKEMIDLER: NorgesPatriotene har flere ganger skapt sterke reaksjoner med sine løpeseddelkampanjer, som denne, der de hevder at «Norge er et eldorado for ikke-vestlige voldtektsforbrytere». Faksimile: NORGESPATRIOTENE
STERKE VIRKEMIDLER: NorgesPatriotene har flere ganger skapt sterke reaksjoner med sine løpeseddelkampanjer, som denne, der de hevder at «Norge er et eldorado for ikke-vestlige voldtektsforbrytere». Faksimile: NORGESPATRIOTENE Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!