Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raja: - Jeg er forferdet Borten Moe: - Forstemmende

Ampert mellom Ola Borten Moe og Abid Raja etter Mongstad-høring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det gikk, i parlamentarisk forstand, hardt for seg da Ola Borten Moe (Sp) ble grillet om Monstad-prosjeket i Stortinget i dag. 

Den tidligere energi- og oljeministeren ble gjentatte ganger grillet om når den rødgrønne regjeringen begynte å ane at planene om et full skala-renseanlegg på Mongstad ville gå i vasken.

Som kjent kunngjorde regjeringen dette først etter valget.

Borten Moe viste gang på gang til at det ikke er vanlig praksis at regjeringens interne saksbehandling foregår i offentligheten, og at han ikke plikter å informere kontrollkomiteen om denne.

Det stoppet ikke forsøkene fra kontrollkomiteens medlemmer.

Særlig Venstres Abid Raja forsøkte seg gjentatte ganger - med ulike varianter - på å få vite når motforestillingene mot fullskala-anlegget ble fremmet i regjeringen. Svaret fra Borten Moe var alltid det samme:

- Beslutningen ble tatt i forbindelse med statsbudsjettet 2014. Når beslutningen ble tatt, ble også Stortinget og offentligheten opplyst om det.

- Forferdet I pausen etter at Ola Borten Moe var ferdig, legger ikke Raja skjul på sin skuffelse:

- Statsråder som har sittet lenge nekter å svare på spørsmål som kan opplyse saken. Jeg er forferdet, sier Raja til pressen i pausen.

- Det mest skuffende med dette er at både tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Borten Moe bidrar til å svekke tilliten til det politiske systemet. Her er det åpenbart for alle at det har vært tatt en del strategiske vurderinger. Det hadde gagnet politikernes ettermæle at man hadde lagt kortene på bordet, men her velger man bevisst å la være å svare, fortsetter Raja.

Han mener Stortinget, offentligheten og velgerne har krav på å få vite hva som skjedd - og uttrykker tydelig frustrasjon over at Ola Borten Moe «nekter» å innfri kravet, slik han oppfatter det. 

Borten Moe avviser derimot påstandene som «forstemmende», og understreker at han ikke står ansvarlig overfor Stortinget med sine indre tanker - men utelukkende som ansvarlig statsråd for vedtatt politikk.  

AMPERT: Her hilser saksordfører Abid Q. Raja (V) på tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) før høringen om Mongstad i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité torsdag. Stemningen var ikke like god etter høringsrunden. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
AMPERT: Her hilser saksordfører Abid Q. Raja (V) på tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) før høringen om Mongstad i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité torsdag. Stemningen var ikke like god etter høringsrunden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Dette er grove påstander det ikke finnes belegg for, og det synes jeg medlemmer av kontrollkomiteen skulle funnet seg for god til å komme med. Vi har gjort jobben vår, også overfor stortinget, sier Borten Moe.

- Jeg har til enhver tid gitt Stortinget all relevant informasjon, legger han til.
 
Amper høring Også under selve høringen var ordvekslingen mellom de to heller amper:

- Jeg syns dette er trist, at vi ikke kommer videre. Jeg mener altså at regjeringen også har en opplysningsplikt, og du mener altså at du oppfyller den plikten fullt ut? sa Raja etter en runde med flere spørsmål enn svar.

- Ja, sa Borten Moe.

- Jeg stopper der, jeg tror ikke jeg kommer lenger, sa Raja.

Nekter å kommentere Dagens Næringsliv har skrevet at et såkalt fellesnotat fra daværende Ola Borten Moe og daværende miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) skal ha blitt lagt fram på daværende statsminister Jens Stoltenbergs kontor mars 2013, der rådet var å skrinlegge Mongstad-prosjektet.

Ola Borten Moe har hele tida avvist å kommentere på hvilke vurderinger regjeringen gjorde underveis, og har sagt at regjeringens vedtak om å skrinlegge fangst og lagring på Mongstad først ble gjort da man i forbindelse med arbeidet med statsbudsjettet for 2014 hadde et skikkelig beslutningsgrunnlag.

Også Høyres Michael Tetzschner forsøkte, uten å lykkes, å få Borten Moe til å bekrefte at han og Solhjell allerede i mars mente at prosjektet burde legges bort. Hans poeng var i så fall at Borten Moe da måtte ha et tilstrekkelig beslutningsgrunnlag, og at han burde informert Stortinget.

Borten Moe parerte spørsmålene ved å understreke at regjeringen hele tiden veide ulike syn opp mot hverandre, og at han som statsråd ikke har noe annet syn enn regjeringens vedtatte politikk. Det er heller ikke praksis for å kommentere på regjeringens interne saksbehandling overfor Stortinget, gjentok han. 

- Jeg regner med at det er en praksis som vil fortsette også i framtida, sa Borten Moe til Tetzschner, som altså tilhører regjeringspartiet Høyre.

Hele Norges coronakart