Raja: - Ønsker at Trine fortsetter etter 2020

Torsdag ville ikke Abid Raja forskuttere Trine Skei Grandes lederposisjon. Nå lover han å støtte henne så lenge hun vil.

TRINE-STØTTE: Abid Raja forstår ikke at han kritiseres for å ikke støtte Grande. Han lover at han ønsker at hun fortsetter som partileder så lenge hun selv ønsker.
Foto: Tomm W. Christiansen
TRINE-STØTTE: Abid Raja forstår ikke at han kritiseres for å ikke støtte Grande. Han lover at han ønsker at hun fortsetter som partileder så lenge hun selv ønsker. Foto: Tomm W. ChristiansenVis mer

HELL (Dagbladet): En rekke sentrale Venstre-folk ba lørdag Abid Raja (V) roe ned det de oppfatter som dobbeltkommunikasjon.

Deler av partiet mener Raja er bevisst ute etter å rakke ned på partileder Trine Skei Grande og uttaler seg bevisst tvetydig til media.

- Løs kanon på dekk

Samtidig roser Raja henne i taler, slik han gjorde til landsmøtet fredag.

- Jeg har talt til hele landsmøtet åpent om hvor jeg står. Trine er min partileder, hun har min fulle tillit. Jeg håper hun fortsetter lenge som partileder. Det er mange anonyme kilder som forsøker å spre ulike rykter om meg. De går i gangene og sier jeg må «roe meg ned». Jeg oppfordrer kildene til å ta en åpen debatt, sier Raja om kritikken fra egne rekker.

- Du er aldri anonym kilde?

- Folk kaller meg jo «løs kanon på dekk» nettopp fordi jeg sier ting rett ut. Jeg tråkker kanskje i salaten av og til, men sånn er det, svarer Raja.

KATASTROFETALL: Venstre har allerede vært nede å snust på en-tallet på målingene. Forklaringen kan finnes blant annet i personkonflikter, løftebrudd og en åker. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Lover å støtte Trine

Partitoppen fra Akershus forsikrer at han «har ingen lederkamp gående med Trine».

- Så lenge hun ønsker å fortsette, så kommer jeg til å støtte henne i det, sier han til Dagbladet.

Til TV 2s spørsmål om Raja håper Grande fortsetter etter landsmøtet neste år, hvor hun er til valg som partileder, svarte han på fredag at «det er noen teknikaliteter».

- Det er noen teknikaliteter. Denne helga skal Venstre sette ned en valgkomité, så er det valgkomiteen som jobber, så er det kutyme at alle svarer til valgkomiteen hva de selv ønsker seg. Videre gir valgkomiteen en innstilling, så er det landsmøtet som bestemmer. Jeg tror ikke vi skal forskuttere på det nå, svarte Raja torsdag.

- Det framstår som om du prøver å underminere henne her, Raja?

- Det forstår jeg, men hvis vi skal være helt ryddig i dette, så skal dette landsmøtet sette en valgkomité. Og så stiller valgkomiteen spørsmål om man ønsker gjenvalg, og så skal landsmøtet neste år velge lederen. Jeg kan ikke si at en leder skal fortsette til evig tid, for vi har et partidemokrati, sier Raja og legger til.

- Jeg ønsker at Trine fortsetter som partileder.

- Så lenge hun vil?

- Så lenge hun ønsker å fortsette som partileder, så ønsker jeg det samme. Og valgkomiteen og landsmøtet neste år kommer til å ønske å beholde henne som partileder også.

LANDSSTYREMØTE: Trine Skei Grande sier hun ikke har fått meg seg Raja-videoen «alle» snakker om, og at videoen ikke var grunnen til at Abid Raja ikke ble nevnt under landsmøtetalen. Reporter/video: Steinar Suvatne / Dagbladet Vis mer

Lenger enn 2020

Grande gikk nylig ut i mediene og fortalte Adressa at hun ønsker å ta gjenvalg som partileder ved landsmøtet neste år.

- Du lover Trine din fulle støtte dersom hun vil fortsette etter 2020?

- Ja, hun har min fulle støtte til å fortsette. Det finnes nesten ikke mennesker som har gjort like mye for Venstre som hun og Odd Einar Dørum, sier Raja.

Mener han støttet Trine fredag

Partiveteran Alfred Bjørlo ønsker «nytt blod» inn i ledelsen. Abid Raja ønsker ikke å si at han ønsker det samme.

- Dette er ikke tidspunktet for å diskutere ledelsen i partiet, sier han.

Raja mener talen han holdt til landsmøtet fredag er et godt eksempel på støtten han gir henne.

- Jeg talte åpent til landsmøtet om hvor jeg står - jeg sa at Trine har min tillit. Det er jo støttende.