Hardt ut mot Frps nye nestleder

Raja advarer mot «Sylvi-tilstander»

Mandag blir Sylvi Listhaug etter alt å dømme ny nestleder i Frp. Venstre-profil Abid Raja varsler tøffe oppgjør om innvandring og integrering.

OPPGJØR: Venstres Abid Raja vil følge nøye med på hva Sylvi Listhaug kommer med av utspill framover og sier han akter å ta oftere til motmæle.
 Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
OPPGJØR: Venstres Abid Raja vil følge nøye med på hva Sylvi Listhaug kommer med av utspill framover og sier han akter å ta oftere til motmæle. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Raja har besluttet å endre strategi overfor Sylvi Listhaug. Framover skal han på nytt gå «all in» i innvandringsdebatten.

- Jeg frykter ikke svenske tilstander. Jeg frykter «Sylvi-tilstander», sier Venstres finanspolitiske talsperson til Dagbladet.

HET DEBATT: Trond Giske (Ap) og Sylvi Listhaug (Frp) møttes til debatt om integrering og innvandring i Dagbladets valgbod i fjor. Etterhvert deltar også Abid Raja fra Venstre, og det blir en het debatt. Vis mer Vis mer

Raja, som også er visepresident på Stortinget, sier at han ofte har valgt å ikke ta til motmæle mot Sylvi Listhaug, fordi Venstre og Frp lenge har samarbeidet tett, også i regjering.

Men nå egger han til kamp mot den tidligere innvandringsministeren, som Frp's sentralstyre etter alt å gjøre vil konstituere som ny nestleder på mandag.

- Jeg vil ikke lenger tie når hun snakker negativt om muslimer og innvandrere som gruppe og fremmer myter og fordommer. Minoritetsungdom i Norge må se at de har noen som snakker deres sak i offentligheten, sier Raja.

- Hagen i ny versjon

Venstre-representanten sier han vil møte Listhaug på samme måte som han møtte Carl I. Hagen i TV-debatter som fersk samfunnsdebattant.

- Jeg får fortsatt positive tilbakemeldinger, ikke minst fra minoritetsmiljøene, fordi jeg gikk ut mot Carl I. Hagen under Per Ståle Lønnings debattprogram på TV 2 i sin tid. Sylvi Listhaug er 2.0-versjonen av Hagen, sier han.

Som eksempel viser Raja til Listhaugs utspill under Arendalsuka nylig. Der hevdet hun at Frp er å takke for at det ikke råder hva hun beskriver som «svenske tilstander »i Norge.

- Hatsk retorikk

I talen under Frp's partitime framholdt Listhaug at en strengere innvandringspolitikk har gjort Norge bedre stilt enn Sverige.

- Men hadde det ikke vært for Frp og alle som gjennom mange år har tatt kampen og presset andre partier til å føre en strengere politikk, ville situasjonen vært annerledes, sa Listhaug ifølge VG.

- Det kommer ekstremt mye grums fra henne. Hun har en hatsk retorikk, hevder Raja.

Listhaug som av sentralstyret i Frp mandag ventes å bli konstituert som ny nestleder etter Per Sandberg, mener Rajas utspill er dårlig begrunnet.

- Det er ikke noe nytt at Abid Raja anklager meg for fordommer og hat mot muslimer uten at han greier å komme opp med et eneste konkret eksempel, sier hun.

Ansvarsfraskrivelse

Raja mener Listhaug ikke har belegg for påstanden om at Frp har æren for manglende svenske tilstander.

- Listhaug gjorde ingenting for å fremme integreringen som integreringsminister. Og hun gjorde ingenting som justisminister for å bekjempe ungdomskriminalitet på Holmlia og Stovner. At hun da gang på gang velger å snakke om svenske tilstander er en rystende ansvarsfraskrivelse, tordner han.

Ifølge Raja ville Norge ha vært et splittet land dersom det han beskriver som Sylvi Listhaugs retorikk hadde fått dominere.

- I stedet har vi en minoritetsbefolkning som i all hovedsak er lojal mot Norge, ser på landet som sitt eget og bidrar til å bygge sterke fellesskap lokalt og nasjonalt, hevder han.

Slår tilbake

Listhaug slår tilbake mot kritikken og viser til at hun fremmet en integreringsmelding som statsråd med en rekke ulike tiltak.

- Og mens Venstre og Ap var opptatt av å drive skjønnmaling av problemene i Oslo, satte jeg problemene på Grønland på dagsordenen allerede i 2016. 17 millioner kroner til politi og integrering på Grønland i 2017 og 30 millioner til politiet i Søndre Nordstrand i 2018. Nå trenger vi å få på plass strengere ungdomsstraff for kriminelle gjengangere. Over 100 ungdommer i Oslo har mer enn ti straffbare forhold bak seg. De må straffes og gjengene tas, sier hun.

- Sprer rasisme

Raja mener det ikke har vært noen substansielle endring i norsk innvandringspolitikk med Frp i regjering og viser til at politikken lenge har vært restriktiv.

En ny retorikk har imidlertid fått feste seg med Frp i regjering, mener han.

- Kongehuset og alle norske statsministere fra Trygve Bratteli, da de første innvandrerne fra Pakistan kom, har forsøkt å bygge et fellesskap på tvers av folkegruppene i dette landet. Sylvi Listhaug gjør det stikk motsatte. Hun sprer mistro, rasisme og fordomsfullhet, hevder Raja.

Listhaug etterlyser på nytt konkrete eksempler fra Raja som underbygger påstanden hans. Eller det ferdigtygget talepunktet, som hun kaller det.

- Det er nok ikke min retorikk som motiverer hardbarka kriminelle til å stjele, selge dop og terrorisere lokalbefolkningen i deler av Oslo, poengterer Listhaug, som mener det er bra at Venstre har gått med på å stramme inn reglene for familiegjenforening.

- Siden 2012 har det blitt gitt opphold til over 100 000 ikke-vestlige innvandrere i Norge. Dette er ikke bærekraftig, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer