Raja bedt om å forlate NRK-studio

Ble kritisert for dialogmøtene han arrangerer på Litteraturhuset i Oslo.

BEDT OM Å FORLATE STUDIO: Abid Raja (V) ble bedt om å forlate NRK-studio etter en opphetet debatt om dialogmøtene han arrangerer på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Erik Johansen / Scanpix
BEDT OM Å FORLATE STUDIO: Abid Raja (V) ble bedt om å forlate NRK-studio etter en opphetet debatt om dialogmøtene han arrangerer på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Erik Johansen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): I en debatt i NRKs Kulturnytt på NRK P2 i ettermiddag måtte programleder Lilly Fritzman be debattdeltaker Adid Q. Raja om å forlate studio.

Bakgrunnen for debatten var en kronikk i dagens VG, der stortingsrepresentant Håkon Haugli (Ap) skriver at Abid Raja (V) har gjort dialog til sitt varemerke, men bidrar til det stikk motsatte med sine dialogmøter på Litteraturhuset i Oslo.

- Iscenesatte konfrontasjoner- Dialogmøtene er for meg mange iscenesatte konfrontasjoner med mennesker med ekstreme synspunkter.

- Som eksempel inviterte Raja en kontroversiell imam og tidligere talibanminister, som både er terrormistenkt og dømt for vold. Til et annet møte kom en person som ble forhåndsannonsert om ekstremist og fremførte et innlegg kalt «Derfor hater jeg jøder og homofile», sier Haugli i debatten.

- Den type iscenesettelse av konfrontasjon bidrar bare til å forsterke motsetningene i integreringsdebatten. Derfor har jeg tillatt meg å stille spørsmål om dialogmøtene bidrar til det de angivelig skal bidra til; som er dialog og forståelse.

- Snakk om å være oppmerksomhetssykSom svar på kritikken sier Raja at det han så var en stortingspolitiker som ikke får nok oppmerksomhet: «Se meg! Noen være så snill legge merke til meg!», er det eneste jeg hører fra ham, sa Raja.

Raja påpeker at det har vært fullsatt sal under møtene, og at en rekke viktige personer i Norge har vært innom.

- Men Håkon Haugli har valgt å skjule seg bak gardinene i Løvebakken og fyre kanoene derfra. Snakk om å være oppmerksomhetssyk! I Håkon Lies dager hadde noen sagt: «Jeg skal smadre deg som en lus», men det skal jeg ikke nedverdige meg til, sier Raja.

- Jeg er ikke ferdig
Programleder Lilly Fritzman måtte gjentatte ganger be Raja om å roe seg ned, ettersom han ble mer og mer oppspilt og høyrøstet.

- Nei, det er jeg som er programleder. Nå må jeg snart be om at vaktene kommer, sa hun.

Etter at Haugli fikk peke på to som ikke burde ha fått kommet på dialogmøtene, fikk Raja de siste sekundene. Men det var tydeligvis ikke lange nok sekunder.

- Jeg ikke ferdig, det er min tur, sa han høyt da Haugli avbrøt han.

- Nå må du gå!- Nei, Abid Raja, det er jeg som styrer programmet her og nå skal vi nemlig til Australia... Nei, vet du hva, om det er noen konkurrerende kanaler som hører på, så kan dere bare rappe Raja videre. Du får ikke lov å si mer, ellers må vi løfte deg ut av studio! sa programleder Fritzman samtidig som Raja prøvde å komme til ordet.

- Nå er debatten slutt! Takk for at dere kom, Håkon Haugli og Abid Raja... Nei, nå må du gå! sa hun samtidig som Raja fortsatte å snakke.

I etterkant av debatten sier Fritzman i en rask kommentar til Dagbladet at hun aldri tidligere har opplevd det så vanskelig å avrunde en debatt.

- Debatten var forholdsvis frisk, sier hun.

- Uproblematisk å bli bedt om å gå- Hvordan opplever du å bli bedt om å gå, Abid Raja?

- Jeg oppfattet det som uproblematisk. Jeg synes Haugli var helt på jordet og hadde ingen gode argumenter. Han er smålig og klarer ikke å skjønne verdien av dialog, sier Raja til Dagbladet.

- Det jeg prøvde å si til slutt, mente jeg var så viktig at jeg ikke lot meg stoppe. Det angrer jeg ikke på.

- Jeg synes synd på degEtter debatten raste de begge ut av NRKs lokaler. Før deres veier skiltes skal Raja ha uttalt: Jeg synes synd på deg. Raja utdyper utsagnet overfor Dagbladet:

- Jeg synes synd på den bakstreverske holdningen hans. Personer som ikke gjør noe selv og som blir brødfødt av skattebetalernes penger og ikke gjør noe selv, synes jeg synd på.

- Men er det riktig å - i en debatt om dialog - lage monolog i form av at man tar kontroll på debatten og hever stemmen?

- Det ble sagt så mye tåpelig at det var riktig å kunne sette en av disse skattebetalte politikerne på plass.

Han understreker at han bare ga et tilsvar til dagens kronikk i VG og mener det er Haugli som er provokatøren.

- Lattermild debattformHåkon Haugli sier på spørsmål fra Dagbladet om hva han synes om dagens radiodebatt at han blir helt lattermild av hele debattformen.

- Dette bekrefter bare påstandene mine, og viser at Raja er en person som setter seg selv i sentrum og ikke er opptatt av dialogskifte. Han skyver ordet dialog foran seg og inviterer folk med ekstreme holdninger for å få medieoppmerksomhet. Han tyr til personangrep foran å ta til seg kritikken, der han angriper mine motiver og min rolle som stortingsrepresentant, sier Haugli.

- Det faller på sin egen urimelighet når han sier at jeg ikke gjør noe. Så sier han at det er synd på meg. Ja vel, men hva er Abid Rajas svar på spørsmålene som er stilt. At han skal ta meg er en interessant hersketeknikk, men det bringer ikke integreringspolitikken framover.

Han mener politikerne må være sitt ansvar bevisst med tanke på å få til endringer:

- Det å drive med trusler og anklager fremmer ikke integreringspolitikk. Jeg diskuterer gjerne integrering med Abid Raja, men ikke under slike forutsetninger.

Han mener det Raja driver med ikke er dialog.

Hør selv ettermiddagens Kulturnytt på NRK P2 her (fra 9.30 for å få med deg dramaet).

KRITISERER RAJAS DIALOGMØTER: Stortingsrepresentant Håkon Haugli (Ap).
KRITISERER RAJAS DIALOGMØTER: Stortingsrepresentant Håkon Haugli (Ap). Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer