Dagbladet avslører:

Raja drapstruet av ytre høyre

Trusler mot kulturminister Abid Raja gjør at PST er i høy beredskap. Truslene kommer både i brev og på nett. - Jeg er ikke laget av stein, sier Raja og innrømmer at han blir redd. Likevel nekter han å tie.

KAN IKKE HATE: Abid Raja snakker om muslimhets og ettervirkningene av 11. september, 22. juli og 10. august i Dagbladets Valgboden. Programleder er Steinar Solås Suvatne. Vis mer
Publisert

Kulturminister Abid Raja (V) utsettes for drapstrusler fra rasistiske miljøer på ytre høyre fløy.

Det bekrefter Raja selv overfor Dagbladet.

- Det har vært trusler mot meg fra enkelte islamske miljøer siden jeg ble kulturminister i januar 2020. Det har også vært trusler mot meg fra høyreekstreme miljøer, sier Raja.

RETT PÅ SAK: I Valgboden stiller programleder Steinar Suvatne en rekke kjappe spørsmål som partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes må svare ærlig og direkte på. Video: Valgboden / Dagbladet TV Vis mer

- Jeg mener det er viktig for meg som kulturminister å tale både islamister og høyreekstreme imot. PST beskytter jo ikke bare meg, de beskytter også rollen som kulturminister i et åpent og liberalt demokrati som Norge, legger Raja til.

- Er det drapstrusler du får?

- Ja, truslene er ikke sånn «vi er litt uenig med deg», for å si det sånn. Dette er trusler som åpenbart vil resultere i fengselsstraff, men det er alltid anonyme avsendere, sier Raja.

HARDT UT: Kulturminister Abid Raja går hardt ut mot Trine Rein etter kritiske spørsmål under Dagbladets Valgboden-sending 10. september 2021. Vis mer

«Din død venter»

Han eksemplifiserer hvordan en trussel kan manifestere seg.

- Det kan være bilder av en pistolmunning og det står «din død venter».

Det er snakk om både fysiske brev og trusler på nettet.

- Blir du redd?

- Ja, jeg er jo ikke laget av stein, selv om jeg er én-nitti høy og mørk. Disse truslene er rettet både mot meg som privatperson, og mot de verdiene jeg representerer. Det er klart jeg kjenner på det av og til.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

- Er det verdt det?

Raja sier truslene er blitt en såpass regelmessig affære at han som regel vet når de kommer.

- Hvis jeg sier noe om at unge kvinner bør ha frihet til å selv velge om de skal gå med hijab eller ei, da kommer truslene fra deler av det islamske miljøet. Dersom jeg sier noe om trusselen fra ytre høyre, så kommer det trusler derifra. Dessverre har vi i dag et radikalt miljø ytterst til høyre i Norge som vokser i omfang.

- Hindrer dette deg?

- Jeg snakker høyt og lenge om frihet, og jeg skal innrømme at jeg noen ganger har tenkt «er det verdt det?» før jeg sier noe, fordi jeg vet at truslene vil komme, og at det blir nye runder med brev og trusler. Og jeg er ikke den eneste politikeren som lever med dette. Særlig kvinner utsettes for hets når de tar del i demokratiet vårt. Trusler svekker demokratiet vårt og hører ikke hjemme her, sier Raja.

På date med PST

PST følger Venstre-nestlederen tett i valgkampen, og Raja forteller om romantiske middager med kona og joggeturer med livvakter på slep.

- Hvis jeg en sjelden gang er på date med kona, så sitter PST der, et par bort bortenfor, sier han og ler.

- De er veldig hyggelige folk, og jeg er utrolig takknemlig for jobben de gjør. Men når sant skal sies har jeg ikke hatt et privatliv siden 2019. Man blir fratatt mye i en sånn situasjon. Selv om jeg skal på butikken en kjapp tur så er de med. Men dette er prisen for å stå opp mot både radikale islamister og høyreekstreme verdier i Norge.

I PSTs nasjonale trusselvurdering for 2021 het det at antall trusler mot myndighetspersoner forventes å øke i år.

- Dette forårsakes av enkeltes misnøye med covid-19-tiltak, flere radikaliserte høyreekstreme samt økt eksponering av saker og politikere i forbindelse med stortingsvalget, heter det blant annet.

Også trusselen fra ekstreme islamister «vurderes som skjerpet».

- Bakgrunnen for dette er den økte spenningen mellom ytringsfriheten og det mange muslimer opplever som krenkelser av islam, skrev PST.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer