Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raja fordømmer koranbrenning

Men Venstre-toppene vil ikke forby: - Vi kan ikke forby idioti, selv om det kan være fristende, sier Carl-Erik Grimstad. Han retter kritikk mot politidirektørens beslutning om å stanse brenningen.

VENSTRE-FRONT: Venstre-toppene Odd Einar Dørum, Abid Raja og Carl-Erik Grimstad rister på hodet over koranbrenningen i Kristiansand. De fordømmer handlingen, men mener det ikke kan forbys. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VENSTRE-FRONT: Venstre-toppene Odd Einar Dørum, Abid Raja og Carl-Erik Grimstad rister på hodet over koranbrenningen i Kristiansand. De fordømmer handlingen, men mener det ikke kan forbys. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Å brenne koranen er en ødeleggende handling for hele samfunnet vårt, sier Venstre-topp Abid Raja.

Han fordømmer den høyreekstreme organisasjonen Sians forsøk på å brenne koranen i Kristiansand forrige lørdag. Men han vil ikke forby handlingen ved lov.

- Jeg mener ytringsfriheten skal romme at noen brenner det norske flagget eller koranen. Men det å tenne fyr på hverandres symboler vil jeg fordømme. Vi ender med et nedbrent samfunn dersom vi ikke snakker sammen, sier Raja til Dagbladet.

SLÅSS: Flere av motdemonstrantene reagerte med vold etter at Lars Thorsen i SIAN tente på koranen. Video: Snapchat Vis mer

- Muslimer ble såret

Raja mener dermed at det å brenne koranen er innenfor ytringsfriheten, selv om politiet i Kristiansand valgte å gripe inn og stanse ildspåsettelsen.

- Selv om man har rett til å brenne en bok eller et flagg, betyr ikke at man bør gjøre det. Akkurat som norske bestemødre hadde blitt såret og skuffet om noen brant bibelen, er det mange muslimer som vil se koranbrenning som en sårende handling, sier Raja.

- Jeg vil også fordømme at det norske flagget blir brent av muslimer i for eksempel Pakistan. Det er ikke en samlende eller fredsskapende handling, men en handling som fremmer hat og ekstremisme. Selv om vi ikke forbyr flaggbrenning, kan vi likevel fordømme det, i likhet med å fordømme koranbrenning.

Berøringsangst

Han mener andre rikspolitikere har vist berøringsangst i vanskelige saker som denne.

- Enkelte politikere kvier seg for å ta minoritetsgruppa muslimer i forsvar. De er redd for å miste grepet om andre velgergrupper, tror jeg. Den typen berøringsangst kan vi ikke ha i Norge. Som politiker skal jeg stå opp for alle grupper, både ateister, humanister, kristne, muslimer og jøder, i by og bygd over hele Norge. Mitt prosjekt er å bygge samhold og felleskap på tvers av etniske, religiøse og geografiske skillelinjer. Vi må bygge felleskap, ikke misnøye og hat. Og det å tenne på ting fremmer aldri samhold og felleskap, forklarer Raja.

Debatt om politiets rolle

Politiet i Kristiansand hadde på forhånd gitt Sian beskjed om at koranbrenning ville bli stanset. Da organisasjonen likevel forsøkte på sette fyr på muslimenes hellige bok, grep også politiet inn.

Filter Nyheter skrev før helga at politidirektør Benedicte Bjørnland ga hemmelig ordre om å stanse koranbrenningen.

Enkelte har ment dette var et overtramp mot ytringsfriheten i Norge.

Politiet svarte med at en ildspåsettelse ville skape en potensielt farlig situasjon på torget i Kristiansand.

Kritikk av politidirektøren

Dermed var det legitimt å stanse påtenningen, hevdet politidirektøren i etterkant.

- Jeg tror det er allmenn enighet om at det ikke er mulig å forby idioti, men av og til er det fristende å tenke tanken, sier stortingsrepresentant Carl-Erik Grimstad (V) om Sian-demonstrasjonen.

Han mener politidirektøren gikk for langt for å få stanset koranbrenningen.

- Når politidirektøren har tolket straffelovens bestemmelser, i dette tilfellet paragraf 185 om hatefulle ytringer, bør vi kunne tillate oss å ha meninger om det. Mitt syn er at hun i Sian-tilfellet har gått for langt i å utvide rammene for å gripe inn i ytringsfriheten. På den annen side forstår jeg politiets bekymring for å gripe inn i situasjoner som er i ferd med å eskalere til et rase- eller religionsartet voldelig sammenstøt, men da bør det brukes andre hjemler, sier Grimstad til Dagbladet.

Dramatisk

Sian-leder Arne Tumyr holdt appellen i Kristiansand på lørdag og avsluttet den ved å si:

- Politiet nekter oss å brenne Koranen. Vi kaster den derfor i avfallsdunken til Kristiansand kommune, ifølge NRK Sørlandet.

Tumyr har siden sagt at han kommer til å brenne koranen ved flere anledninger framover.

Krystallnatten

Venstre-nestor Odd Einar Dørum trekker paralleller mellom koranbrenning og Krystallnatten 1938.

- Vi er i ferd med å bli historieløse. Å brenne bøker er et av de mest ytterliggående grepene totalitære regimer benytter seg av. Det er ikke lenge siden 9. november. 9. november 1938 var Krystallnatten i Tyskland, og det bør man ha i tankene når man ser at det forsøkes å sette fyr på koranen. Dessuten tenker jeg at Sian må ha svært lite tro på egne argumenter, når de må sette fyr på en bok for å få oppmerksomhet, sier Dørum.

Idet Koranen ble kastet i en søppeldunk tente et annet Sian-medlem fyr på boken. Da brøt motdemonstranter seg forbi sperringene og det oppstod full slåsskamp. Sian-medlemmene ble fraktet vekk i politiets biler.

Rundt 300 motdemonstranter bivånet Sian-markeringen, blant annet Kristiansands ordfører Harald Furre (H). Han har hevdet at politiet burde grepet inn enda tidligere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media