SPENT: Abid Raja mener det blir en drømmekveld om Venstre kommer over sperregrensa og sikrer videre borgerlig regjering. Selv har han også lyst til å fortsette på Stortinget. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
SPENT: Abid Raja mener det blir en drømmekveld om Venstre kommer over sperregrensa og sikrer videre borgerlig regjering. Selv har han også lyst til å fortsette på Stortinget. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .Vis mer

Valgkampen 2017, Venstre

Raja frykter sperregrensa, men er ikke nervøs for egne sjanser: - Jeg blir sjokkert om jeg ikke kommer inn

Og tidligere Venstre-leder Odd Einar Dørum mener Erna Solberg er avhengig av et godt Venstre-resultatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg resultatene fra stortingsvalget fortløpende på Dagbladet.no fra klokka 21!

(Dagbladet) - Jeg blir sjokkert om jeg ikke kommer inn, sier den profilerte stortingsrepresentanten fra Venstre, Abid Raja.

Raja er akkurat inne på Stortinget for Akershus på meningsmålingene, men plassen hans kan være truet. Venstre har ligget under sperregrensa på målingene siden februar, og i sommer var profilerte Raja ute av Stortinget på en meningsmåling. I september har det tatt seg opp for regjeringens samarbeidsparti, med snittmålinger på 4,2 prosent og over sperregrensa.

FØLGER VALGET: Martine Aurdal og Linn K. Hillestad følger deg gjennom valgnatten og holder deg oppdatert på de siste resultatene. Vi besøker også de ... Vis mer

I prinsippet er bare partileder Trine Skei Grandes Oslo-mandat på Stortinget så godt som sikret. Under sperregrensa kan være en katastrofe for partiet, som har samlet seg på valgvake på Det Norske Teatret.

Nervøs

- Jeg håper jeg har gjort en god valgkamp. Jeg er ikke så veldig nervøs på egne vegne, men jeg er nervøs på vegne av partiet og for det borgerlige flertallet. Jeg er også veldig nervøs for at MDG og Rødt kan bli avgjørende i dette valget.

- Om vi havner over sperregrensa og den borgerlige regjeringen får fortsette, er det en drømmekveld, sier 41-åringen.

Tidligere har Raja sagt at han «er klar» til å ta over partiet om den dagen skulle komme. Han er forberedt på spørsmålet - også i dag - før selve resultatet er på plass.

- Det kommer vel dere til å spekulere om.

- Det kommer til å komme spørsmål om du er mannen til å ta over om dere havner under sperregrensa …

- Det er uansett ikke noe tema eller scenario vi trenger å tenke på, verken i dag eller i morgen, sier han.

- Helt avgjørende for Erna

Også tidligere partileder Odd Einar Dørum (71) er til stede på Venstres valgvake.

Med så mange tiår bak seg i partiet er han vant til opp- og nedturer med et av partiene i Norge med minst trofaste velgere. Nå handler alt om å komme seg over sperregrensa, og bryte en forbannelse for partiet som ikke har klart det to ganger på rad siden sperregrensa ble innført i 1989.

- Det er en realitet at det er det vi sikter mot, og det tror jeg velgerne har fått med seg. Om vi kommer over, vil det være å bryte en trend hvor vi er under annethvert valg, sier han.

- Det er en dramatisk forskjellig situasjon for et parti på Stortinget og være under og over sperregrensa og ha mange mandater. For oss og de samarbeidsløsningene vi snakker om, er det helt avgjørende.

Han mener Venstre er avgjørende for at Erna Solberg kan fortsette.

- Vi er ikke bare viktig for oss selv, men også for andre. Det viktigste er at vi får gjennomslag for å jobbe skikkelig på Stortinget, og da er sperregrensa viktig.

- Blir det et spørsmål om Trine Skei Grande må gå hvis dere havner under?

- Er vi enten over eller under, er det mer enn nok å tenke seg. Venstre skal ikke forhaste seg med kjappe svar. Er vi over, er det nok å tenke på. Det samme om vi er under. Den som tenker panisk og kjapt, ender fort opp med å bli korttenkt, sier Dørum.