Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raja-grep kan gjøre Rotevatn til Venstre-leder

- Djevelen er i detaljene, sier en Venstre-kilde til Dagbladet. At Sveinung Rotevatn er første nestleder foran Abid Raja kan føre ham til topps i partiet.

I DETALJENE: Abid Raja er innstilt som andre nestleder, han vil dermed ikke være først i køen hvis Trine Skei Grande trekker seg som Venstre-leder før et ordinært landsmøte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
I DETALJENE: Abid Raja er innstilt som andre nestleder, han vil dermed ikke være først i køen hvis Trine Skei Grande trekker seg som Venstre-leder før et ordinært landsmøte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Flere kilder Dagbladet har snakket med i Oslo Venstre, er svært skuffet over at Trine Skei Grande ble innstilt på gjenvalg som Venstre-leder i går.

- Dette er ikke en langsiktig løsning. Jeg mener valgkomiteen har tatt for mange interne hensyn i stedet for hva som kan få folk til å stemme på oss, sier en kilde til Dagbladet.

Selv om alt nå ligger til rette for at Grande blir gjenvalgt på landsmøtet, er det ikke gitt at hun blir sittende ut lederperioden til 2022. At Sveinung Rotevaten er innstilt som første nestleder og Abid Raja som andre nestleder kan bli viktig på sikt, mener kilden.

- Det er nok årsaken til at Unge Venstre gikk med på innstillingen. De hadde nok ikke akseptert det om Rotevatn var andre nestleder, påpekes det.

Hvis Trine Skei Grande trekker seg, enten fordi Venstre gjør et dårlig valg i 2021 eller fordi hun ikke blir nominert til sikker plass på stortingslisten i Oslo i høst, vil Sveinung Rotevatn i praksis være Venstres nummer én, påpeker vedkommende.

KAN RYKKE OPP: Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn er innstilt som første nestleder i Venstre. Det kan føre til at han kan rykke opp som partileder, hvis Trine Skei Grande trekker seg før perioden hennes går ut. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KAN RYKKE OPP: Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn er innstilt som første nestleder i Venstre. Det kan føre til at han kan rykke opp som partileder, hvis Trine Skei Grande trekker seg før perioden hennes går ut. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Situasjonen minner om det som skjedde med Trine Skei Grande selv i 2009.

Grande rykket opp

Etter et svakt valg kastet Lars Sponheim kortene og trakk seg ut av norsk politikk.

Det førte til at Trine Skei Grande i praksis fungerte som partileder i det halve året fram til partiets ordinære landsmøte våren 2010 da hun ble valgt til partileder.

- Av alle de jeg kjenner, har Trine et av de mest velutrustede hoder jeg vet om, sa Lars Sponheim om sin etterfølger da det ble kjent at Grande takket ja til nominasjonen som ny Venstre-leder i desember 2009.

Trine Skei Grande takket av Lars Sponheim på landsmøtet våren 2010 med følgende ord:

- Jeg kommer til å savne Lars veldig. Han etterlater seg et parti som er utrolig mye sterkere enn det var da han tok over. Men det er ingen som kan være likt av alle etter 14 år som sjef i Venstre, sa Grande.

Stortingsplass i spill

Et annet problem for dem som ønsker Rotevatn som leder, er spørsmålet om sikker plass i stortingsvalget.

Hvis Venstre faller under sperregrensen neste år, risikerer de å bare komme inn på Stortinget med to mandater, ett fra Oslo og ett fra Viken.

Sveinung Rotevatn har vært på valg i Sogn og Fjordane, noe som langt fra er en sikker plass, og også gjorde at han røk ut av Stortinget i 2017.

En kilde i Oslo Venstre sier imidlertid at det ikke er utenkelig at Sveinung Rotevatn kan få plass på lista i Oslo.

- Det er en misforståelse at Oslo bare er opptatt av våre egne politikere. Det er en forståelse i Oslo at de som står på lista vår blir sentrale politikere, mens andre fylker leverer politikere fra der de kommer fra. Det er ingen hemmelighet at Oslo Venstre har stor sans for Sveinung Rotevatn selv om han ikke bor her, sier vedkommende og viser til at andre på Oslos liste heller ikke kommer herfra opprinnelig.

Dersom Rotevatn og Grande ikke kommer inn på Stortinget, mens Abid Raja kommer inn som fast representant fra Viken, vil det i praksis være han som er Venstres nummer én etter stortingsvalget i 2021. Raja er storfavoritt som listetopp fra Viken.

Derfor kan høstens nominasjonsvalg i Oslo langt på vei avgjøre hvem som blir Venstre-leder etter Trine Skei Grande.

UV-nestleder: - Trine, trekk deg

SKRYT: Abid Raja og Trine Skei Grande har en historie med uenigheter og åpne krangler i partiet, men snakker nå varmt om hverandre etter at de begge ble innstilt til ledergruppen av Venstres valgkomité. Video: Nina Hansen. Reporter: Steinar Suvatne. Vis mer

Ane Breivik er første nestleder i Unge Venstre og leder i Bergen Venstre. Hun hyller Trine Skei Grande for hennes innsats for partiet, men mener Venstre-lederen må innse at hennes tid er over.

- Jeg forventer at Trine ser alvoret i at store deler av partiet har ymtet om at vi trenger et lederskifte, sier Breivik.

Hun mener partiet ville fått en langt ryddigere prosess dersom Trine Skei Grande hadde annonsert sin avgang etter valget i fjor høst.

- Jeg forventer at Trine gjør det riktige for partiet, for grasrota, og lar kravet om fornyelse gi utslag for egen posisjon, sier Unge Venstre-nestlederen, som sier mange landsmøtedelegater forventer at det vil være et lederskifte på landsmøtet.

Grande-kritiker

Nominasjonskomiteen i Oslo, som avgjør en av Venstres to sikre stortingsplasser, ledes av Hallstein Bjercke.

Bjercke gikk ut i Dagbladet tidligere i uka og ba Trine Skei Grande om å trekke seg som Venstre-leder på landsmøtet til våren. Grande er i dag valgt fra Oslo etter å ha bodd i byen hele sitt voksne liv, selv om hun opprinnelig er fra Overhalla i Trøndelag.

Som Dagbladet har skrevet om var det også dramatisk da Hallstein Bjercke i går ble valgt til leder av nominasjonskomiteen i Oslo.

Bydelspolitiker i Oslo, Anna Dåsnes, er skuffet over gårsdagens nominasjon av Grande som fortsatt Venstre-leder.

- Jeg skulle ønsket at Rotevatn kunne blitt leder i Venstre i år. Jeg mener det hadde vært riktig for partiet, både fordi man kan stake ut en ny kurs og for at vi skal kunne konsentrere oss om å vinne valget i stedet for posisjoner, sier Dåsnes, som påpeker at dette fortsatt kan skje og dette ikke er endelig avgjort før landsmøtet.

Hele Norges coronakart