BEKLAGER: Venstres Abid Raja lover nye oppgjør hvis Siv Jensen (Frp) fortsetter med ord som «snikislamisering». Vis mer

Raja hetses: - Noen fortjener ei kule i panna

Frp-topp støtter Resett økonomisk, men kaller Helge Lurås' kommentar «lavmål». - I denne settingen er det naturlig å bruke uttrykket pakistaner om Raja, svarer Helge Lurås.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Det er noen som fortjener ei kule midt i panna fra så nært hold at hele den hårløse brystkassa blir dekket av kruttslam.»

Slik lød én av kommentarene i Facebook-kommentarfeltet til nettsida Resett. Den er nå slettet, og kom etter en artikkel skrevet av Resett-sjef Helge Lurås. Artikkelen til Lurås har følgende tittel:

«Abid Raja er en frekk, populistisk pakistaner - hans fiendtlighet mot det norske er farlig».

Kommentaren er i dag den tredje mest delte i landet, ifølge Storyboard.

Venstre-topp Abid Raja har stått i stormen det siste døgnet. Han har beklaget at han beskyldte Frp for å drive med «brun propaganda». Blant annet statsminister Erna Solberg har gitt Raja påpakning, og Trine Skei Grande maner nå til ro i rekkene.

En annen kommentar lød slik:

«Han vet at muslimene har tiden på sin side. De formerer seg uansvarlig fort og de har veldig liten verdiskapning i Norge. De krever at vi skal fø på dem og oppfører seg usselt. Typisk Raja.»

Bidrar til hat

Til Dagbladet sier Abid Raja i dag at Siv Jensens bruk av «snikislamisering» nører opp under retorikken til Lurås og Resetts kommentarfelt.

- Helt klart bidrar Siv Jensens bruk av snikislamisering til det. Når det gjelder at jeg er pakistaner - ja, jeg har pakistansk blod i meg, men jeg er født i Norge, jeg har alltid bodd her. Og jeg pleier å si at jeg vil bli gravlagt her. Altså skal være i Norge fra vugge til grav. Hvis ikke det er nok for å være norsk, så vet ikke jeg.

Raja mener Jensen dermed ikke tar sitt ansvar som en av landets ledere.

- Siv Jensen er en av landets mektigste. Hun er finansminister, og nummer to i regjeringen, og det påhviler et ekstra stort ansvar på landets ledere. Når hun bruker det begrepet, så mener jeg at hun ikke tar det ledelsesansvaret befolkningen i Norge har gitt henne. Da er det veldig viktig at vi sier fra, at hun tross alt har et ledelsesansvar.

Helge Lurås i Resett sier nettstedet hans sletter upassende og grove kommentarer fortløpende.

- Stygge kommentarer, som den du viser til, blir slettet umiddelbart. Denne er publisert på vår Facebook-side. Det er fullstendig uakseptabelt og en kommentar vi tar helt avstand fra.

MØTTE PRESSEN: Venstre-politiker Abid Raja uttaler seg om bråket etter uttalelsene om Frp. Foto: Øystein Sæthre Vis mer

- Han er begge deler

Lurås avviser at overskriften hans - «Abid Raja er en frekk, populistisk pakistaner - hans fiendtlighet mot det norske er farlig» - legger opp til hat i retning Raja.

- Nei, jeg mener vi ikke legger opp til hat. Som jeg skriver i innlegget mitt, hvor jeg kommenterer på min egen overskrift, så kaller jeg ham en populistisk pakistaner for å vise at et bevisst provoserende språkbruk treffer folk. Det er sånn sett helt som forventet at den tittelen får reaksjoner. Abid Raja har også provosert veldig mange med sitt bevisst provoserende språkbruk.

Onsdag blir det kjent førsteamanuensis ved Oslomet, Lars Gule, har politianmeldt Helge Lurås for kommentarene knyttet til innlegget hans om Abid Raja.

<strong>TAR AVSTAND:</strong> Helge Lurås sier hatefulle ytringer er helt uakseptable. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TAR AVSTAND: Helge Lurås sier hatefulle ytringer er helt uakseptable. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Er Abid Raja norsk eller pakistaner, slik du ser det?

- Han er begge deler, også pakistaner. Han kan sikkert omtales som nordmann også. Vanligvis ville jeg kalt ham norskpakistaner, svarer Lurås.

- Hvorfor kaller du ham bare pakistaner?

- I denne settingen her, hvor Raja angriper en stor del av befolkningen som sympatiserer med Frp, så er det naturlig å bruke uttrykket pakistaner om ham.

- Hvorfor det?

- Fordi Raja har provosert en stor del av den norske befolkningen.

Lurås legger til at alle de store nyhetsformidlerne også opplever grums i sine kommentarfelt.

- Det er ingen forskjell på vårt kommentarfelt og kommentarfeltet i Dagbladet eller på VG. Det kommer upassende kommentarer i kommentarfelt i alle medier, sier Lurås.

Frp-er med økonomisk støtte

Jon Engen-Helgheim, Frp's innvandringspolitiske talsperson, har gitt økonomisk støtte til Resett.

Han forteller Dagbladet at støtten skyldes et ønske om mediemangfold - ikke fordi han nødvendigvis er enig i Resetts meninger og ytringer.

- Jeg har også støttet aviser økonomisk, i form av abonnement, som gang på gang har skrevet ting på lederplass som jeg er totalt uenig med eller de har vinklinger som jeg stiller meg hoderystende til. Jeg er prinsipielt imot statsstøtte til medier, dermed mener jeg hver og en selv burde støtte de medier man vil ha, sier Helgheim.

Kaller kommentaren lavmål

Han tar samtidig avstand fra Helge Lurås' overskrift om Abid Raja.

- Omtalen av Abid Raja som en frekk pakistaner som er fiendtlig til det norske, har jeg svært lite til overs for. Jeg mener vi skal tåle debatter med høy temperatur, men når man begynner å sette slike merkelapper på hverandre, så har man gått over en grense. Raja gikk langt over streken da han sa vi drev med brun propaganda, det har han omsider innsett. Resett gjør samme bommen med å framstille Raja som en fiende av Norge.

Helgheim legger til at noe av det beste med norsk politikk er en gjensidig respekt på tross av politisk uenighet.

Frp-toppen sier også at Lurås' kommentar på Resett er «lavmål».

- Jeg respekterer Abid Raja som en ekte, norsk, engasjert politiker som vil det beste for Norge. Jeg er totalt uenig med ham i masse, og det er riktig at det er masse som skurrer i det Raja skriver i kronikken sin. Det er riktig at han framstiller det som innvandrere nærmest har rett til å hate fordi de blir dårlig behandlet i Norge, noe som er veldig feil. Men dette er da langt fra Raja alene om å mene, det er helt vanlige holdninger på venstresiden og Raja kan ikke henges ut for å si det samme, bare fordi han har innvandrerbakgrunn. Å så tvil om Rajas lojalitet til Norge eller hans motiver i Norge, er lavmål. Å bruke hans bakgrunn imot han, er lavmål.

- Lære seg å lese

Helge Lurås mener Helgheim bommer i sin kritikk.

- Jon Engen-Helgheim må lære seg å lese. Jeg har ikke omtalt Raja som en «fiende av Norge», jeg har skrevet av han utviser «fiendtlighet mot det norske». Det er faktisk to forskjellige ting. Jeg har heller ikke stilt spørsmål ved Rajas lojalitet til Norge. Men det jeg har skrevet, som mange Venstre-folk også sier, er at Raja er en opportunist som i hovedsak har lojalitet til seg selv, ikke til partiet sitt, sier Lurås.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer