VIL SKAPE ET MØTESTED: Den tidligere advokaten Abid Raja har brukt den siste uka til å få istand et møte mellom alle de involverte partene som på en eller annen måte har vært involvert i de Gaza-relaterte opptøyene i Oslo de siste ukene. Arkivfoto: KRISTIN SVORTE
VIL SKAPE ET MØTESTED: Den tidligere advokaten Abid Raja har brukt den siste uka til å få istand et møte mellom alle de involverte partene som på en eller annen måte har vært involvert i de Gaza-relaterte opptøyene i Oslo de siste ukene. Arkivfoto: KRISTIN SVORTEVis mer

Raja jakter steinkastere på Facebook

Arrangerer dialogmøte for media, politiet og demonstrantene i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abid Q. Raja og Nadia Ansar, debattinnlegg: Ungdommens råskap

(Dagbladet.no): - Jeg utfordrer dem som kastet stein under demonstrasjonen til å stå fram, sier tidligere advokat og Venstre-politiker Abid Raja.

I morgen arrangerer han et dialogmøte på Litteraturhuset i Oslo for alle som har vært involvert i de Gaza-relaterte demonstrasjonene i hovedstaden de siste ukene.

- Jeg tror det er viktig å skape og ha en møteplass der de ulike partene kan snakke sammen, sier Raja og utdyper:

- Det gjelder media, politi, arrangørene og selvfølgelig ungdommen som deltar. Alle har en rolle i det som skjer.

Møte er åpent for alle og det vil bli mulig å stille spørsmål fra salen til de ulike partene underveis.

Vil ha en forandring
Ideen til dialogmøte kom etter at Raja forrige søndag hørte visepolitimester Roger Andresen oppfordre alle de gode kreftene til å stå sammen og jobbe for å forhindre flere voldelige opptøyer.

Både torsdag og lørdag forrige uke ble de i utgangspunktet fredelige demonstrasjoner i Oslo sentrum forvandlet til gatekamper, der ungdom gikk til angrep på politiet og ramponerte butikker og Macdonalds-restauranter i området.

- Jeg tenkte over hva jeg kunne bidra med her. Mitt håp er at et slikt møte kan starte en endringsprosess.

På mandag begynte planleggingen og ringerunden.

Raja har også vært på skoler, cafeer og andre møteplasser for å snakke med ungdom.

- Alle jeg har snakket med, og spesielt ungdom, har etterlyst et sted de kan lufte tanker og følelser.

Redaktører og politimester
Etter en hektisk uke, er morgendagens program nesten klart.

Oslopolitimester Anstein Gjengedal, Dagbladets sjefredaktør Anne Aasheim og Aftenpostens sjefredaktør Hilde Haugsgjerd er noen som skal delta i debatten.

Morgenbladets redaktør Alf van der Hagen skal lede møtet, mens byrådsleder Erland Lae vil oppsummere diskusjonen på slutten, ifølge Raja.

Det vil også bli holdt en rekke innlegg for å sette søkelys på enkelte problemstillinger.

- Antirasistisk senter skal blant annet se på mediedekningen, OMOD (Organisasjonen Mot Offentlig Diskrimering) skal snakke om politiets rolle, mens Konfliktrådet vil ta for seg ungdomsopprøret, forklarer Venstre-politikeren og utdyper:

- Hele poenget er at alle som har hatt en rolle i denne konflikten skal komme til ordet på hva vi mener er kritikkverdig i andre, og også kunne se kritisk på seg selv.

Etterlysning på Facebook
En jente fra et muslimsk studentsamfunn som har deltatt på alle demonstrasjonene skal også fortelle om sitt syn.

- Hun er en av de fredelige demonstrantene som gir et innblikk i hvordan hun opplevde situasjonen.

Men Raja mangler altså fremdeles en av de viktigste bestandsdelene i et slikt dialogmøte - en av de unge bråkmakerne som deltok i demonstrasjonene.

- Det må være én som var tøff nok til å kaste stein, som også er tøff nok til å stå fram og holde innlegget «Derfor kastet jeg stein», sier han og fortsetter:

- Jeg har lagt ut en etterlysning på Facebook og håper at noen melder seg.

Innlegget skal være 3-4 minutter langt og ha følgende tema: «Derfor kastet jeg stein», eventuelt «Defor er det riktig å kaste stein». Har du lyst til det, send Abid Raja en e-post med hovedpunktene i hva du har lyst til å si og ditt telefonnummer.

FREDELIG LYSMARKERING: Dagens pro-Palestina-demonstrasjon i regi av Blitz gikk rolig for seg. Markeringen startet foran Stortinget og ble avsluttet på Youngstorget drøye to timer senere. Foto: EIRIK H. URKE
FREDELIG LYSMARKERING: Dagens pro-Palestina-demonstrasjon i regi av Blitz gikk rolig for seg. Markeringen startet foran Stortinget og ble avsluttet på Youngstorget drøye to timer senere. Foto: EIRIK H. URKE Vis mer