Raja radbrekker Frp-profil

Abid Raja er selvopptatt og snakker svada, mener FrP-er. - Han er mistroisk og sprer fordommer og myter, mener Raja. Det verbale basketaket startet med en krangel om Mohammed-tegner Lars Vilks.

BRÅK: Nylig avgått kulturminister Abid Raja Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BRÅK: Nylig avgått kulturminister Abid Raja Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noe av det siste Abid Raja (V) gjorde før han gikk ut av døra fra som kulturminister torsdag var å svare om den nylig avdøde kunstneren Lars Vilks, kjent for å ha tegnet en kontroversiell karikatur av profeten Mohammed.

Det skriftlige spørsmålet ble stilt av stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp): «Hva er grunnen til at kulturministeren ikke har uttalt seg eller kondolert etter bortgangen til Kurt Westergaard og Lars Vilks? »

- Sprer myter og fordommer

- Dette er to personer som har stått i front i kampen for å forsvare ytringsfriheten vår, som er selve grunnmuren i vårt demokrati, sier Wiborg til Dagbladet.

Kurt Westergaard var en dansk tegner som også er kjent for sin Mohammed-karikatur, og døde av sykdom i sommer, 83 år gammel.

YTRINGSFRIHET: Frps Erlend Wiborg mener tidligere kulturminister Abid Raja burde kondolert etter Lars Vilks dødsfall. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
YTRINGSFRIHET: Frps Erlend Wiborg mener tidligere kulturminister Abid Raja burde kondolert etter Lars Vilks dødsfall. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Vilks døde nylig i en dramatisk bilulykke, sammen med to sivile politimenn som passet på ham.

I sitt svar til Wiborg, publisert på Stortingets nettsider, anklager Raja Wiborg for å være «mistroisk», og spiller «opp til fordommer og myter». Wiborg avviser kritikken blankt, og mener Raja bortforklarer saken.

- Dette er svada fra en politiker som har god tid til å ta selfier eller selge sin egen bok, men det å stå opp og forsvare ytringsfriheten det tar han seg ikke tid til, tordner Wiborg.

- Raja er viktigst for Raja

Raja mener Frp-politikeren, som har møtt fast på Stortinget siden 2013, spiller på hans etniske og religiøse bakgrunn med spørsmålet sitt.

«Jeg undres om ikke Wiborg med dette insinuerer at jeg har utfordringer med å uttale meg om bortgangen til Kurt Westergaard og Lars Vilks? Jeg mistenker at representanten fra Fremskrittspartiet insinuerer at mitt opphav, altså det faktum at jeg er født og oppvokst i en pakistansk muslimsk familie, har avgjørende betydning. At min bakgrunn og min tro gjør saken vanskelig for meg», skriver Raja.

TRE DØDE: Søndag mistet den svenske kunstneren Lars Vilks og to politibetjenter livet, da bilen de satt i havnet i motsatt kjøreretning, og frontkolliderte med en lastebil. Video: TT Vis mer

- Nok en gang prøver Abid Raja å få alt til å handle om seg selv. For Abid Raja er Abid Raja det viktigste. Det er tydelig fra svaret her, kontrer Wiborg til Dagbladet.

- Jeg har ikke nevnt noe om hans bakgrunn eller religion, det blåser jeg i. Jeg bryr meg om sak, og forventer at han gjør jobben sin.

- Hvorfor er det så viktig at Raja kondolerer etter Westergaard og Vilks bortgang?

- Når Abid Raja har hovedansvar for ytringsfrihet i regjeringen, bør det være en selvfølge at han tar seg tid til å uttale seg om de når de først går bort.

Sylskarp brodd

Abid Rajas offisielle svar som statsråd har en sylskarp og sarkastisk brodd. Han peker på at det er flere skandinaviske kulturpersonligheter han ikke har uttalt seg om ved deres død.

«Ettersom representanten Wiborg trekker fram svenske Vilks tillater jeg meg å undres over hvorfor det ikke gjorde inntrykk på representanten da jeg heller ikke kondolerte bortgangen til filmlegenden Max von Sydow.», smeller det fra Raja.

- Abid Raja tok seg tid til å kondolere da Black Panther-stjernen Chadwick Boseman gikk bort tidligere, han tar seg tid til å ta selfie med Tom Cruise, og skrive ei bok og selge den mens han er statsråd. Det synes jeg er en veldig underlig prioritering, svarer Wiborg til Dagbladet.

Forsvarer ytringsfriheten

Raja understreker i svaret sitt at han er kompromissløs i forsvaret for ytringsfrihet som grunnleggende forutsetning for et demokratisk samfunn.

I en tekstmelding til Dagbladet skriver han, igjen med klar adresse til Frp-politikeren:

- Jeg håper vi framover kan bruke tiden på å bygge samhold og fellesskap, og ikke forsøke å skape mistro, og spre myter eller fremme fordommer.

- Vi vet at det er krefter i Norge som ønsker å skape mistillit mellom oss som bor her, og derfor er mutt budskap klart: Vi har mer til felles enn det som splitter!, avslutter Raja.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer